Ομπάμα: «Ο καρκίνος δεν ξέρει με ποιον τα έβαλε. Δωσ'του να καταλάβει, Τζον»
Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και αιχμάλωτος πολέμου στον πόλεμο του Βιετνάμ, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και σκληρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν πάσχει από καρκίνο, ανακοίνωσε ο ίδιος.
Ο όγκος εντοπίσθηκε μετά από επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου από το δεξί μάτι. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πρόκειται για γλοιοβλάστωμα που θα χρειασθεί χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Mayo Clinic στο Φοίνιξ της Αριζόνα, της πολιτείας που εκπροσωπεί στην Γερουσία.
«Οι γιατροί λένε ότι αναρρώνει από την εγχείρηση "απίστευτα καλά" και ότι η γενική κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά καλή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για τον γερουσιαστή ΜακΚέιν δεν είναι ο πρώτος καρκίνος. Την περίοδο 1990 έως 2000 έχει προσβληθεί από μελάνωμα από το οποίο ιάθηκε. Η ηλικία του και η κατάσταση της υγείας του υπήρξαν θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008 που έφεραν τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Ο πρώην πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που απηύθυναν μήνυμα στον Τζον ΜακΚέιν μέσω του Twitter: «Ο Τζον ΜακΚέιν είναι ένας αμερικανός ήρωας & ένας από τους γενναιότερους μαχητές που έχω γνωρίσει. Ο καρκίνος δεν ξέρει με ποιον τα έβαλε. Δωσ'του να καταλάβει, Τζον».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις του οποίου με τον Τζον ΜακΚέιν είναι τεταμένες, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι ο γερουσιαστής υπήρξε «πάντοτε μαχητής».
«Η Μελάνια και εγώ στέλνουμε τις σκέψεις και τις προσευχές μας στον γερουσιαστή ΜακΚέιν, στη Σίντι και ολόκληρη την οικογένεια. Γρήγορη ανάρρωση».
Φίλοι και αντίπαλοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ένωσαν τις ευχές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση.
Ένα μήνυμα της κόρης του Μέγκαν ΜακΚέιν είναι από τα δημοφιλέστερα στο Ιντερνετ: «Είναι ο πιο σκληρός άνθρωπος που γνωρίζω. Ο σκληρότερος εχθρός δεν μπόρεσε ποτέ να τον κάμψει. Ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει με πολλούς τρόπους: αλλά δεν θα τον κάνει ποτέ να παραδοθεί, διότι τίποτε δεν μπορεί να τον κάνει να παραδοθεί».
Ο Τζον ΜακΚέιν εξελέγη για πρώτη φορά στην Βουλή των Αντιπροσώπων το 1982, ως πρόσφατα αποστρατευθείς πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού. Από το 1986 επανεκλέγεται από τους ψηφοφόρους της Αριζόνα στη Γερουσία, όπου έγινε ένας από τους στυλοβάτες της αμερικανικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.
Η εμπειρία και η διαδρομή του επιβάλλουν τον σεβασμό των συναδέλφων του, που δεν εγκρίνουν πάντα το ανεξάρτητο πνεύμα του, αλλά δεν μπορούν και να τον κάνουν να σιωπήσει. Σήμερα είναι πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας.
Πρόσωπο πολύ γνωστό στο Κίεβο , αλλά και στην Βαγδάτη, παρά την ηλικία του, εξακολουθεί να οργώνει την υφήλιο και να είναι παρών σε όλες τις «θερμές» περιοχές του πλανήτη.
Αιώνιος φύλακας του αμυντικού προϋπολογισμού, ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ, υπήρξε ένα από τα γεράκια του Κονγκρέσου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, λυσσώδης πολέμιος του καθεστώτος Πούτιν, πράγμα που του έδωσε μία θέση στην ρωσική λίστα των ανεπιθύμητων Αμερικανών.
«Φαντάζομαι ότι αυτό σημαίνει ότι οι εαρινές διακοπές μου στην Σιβηρία ακυρώνονται», είχε σχολιάσει. Άλλωστε ο σαρκασμός είναι το σήμα κατατεθέν του.
Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την εμφάνιση του θέματος των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων εμφανιζόταν λιγότερο ευδιάθετος και όλο και περισσότερο δύσθυμος στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει ανοικτούς λογαριασμούς.
Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό «ήρωας» για τον Τζον ΜακΚέιν, «αφού αιχμαλωτίσθηκε».
Το 1967, το αεροσκάφος του Τζον ΜακΚέιν καταρρίφθηκε επάνω από το Ανόι. Παρέμεινε αιχμάλωτος του κομμουνιστικού καθεστώτος μέχρι το 1973. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του υπέστη βασανιστήρια, τα ίχνη των οποίων παραμένουν στο σώμα του.