Yπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης «κοινωνικού προσήμου»
«Κρίσιμος και καταλυτικός αποδεικνύεται ο ρόλος της διαπεριφερειακής συνεργασίας, σε έκτακτες ανάγκες ή νέου τύπου αναπτυξιακές πρακτικές, με στόχο την ανάταξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε άρθρο της στην εφημερίδα «Kontra news».
Συγκεκριμένα, ενόψει της επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Περιφερειάρχης Αττικής την Τετάρτη στην Κεφαλονιά, τονίζει ότι «η Περιφέρεια Αττικής κάνει πράξη την υπόσχεση οικονομικής ενίσχυσης 5 εκατομμυρίων ευρώ, στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά - μια υπόσχεση που είχε δοθεί από την προηγούμενη Διοίκηση το Φεβρουάριο του 2014, χωρίς όμως να πάρει σάρκα και οστά, καθώς αυτή δεν είχε ενδιαφερθεί για την υλοποίησή της, περιοριζόμενη στη δημιουργία εντυπώσεων μίας εξαγγελίας».
Η επίσκεψη «επισφραγίζει την υλοποίηση, όχι πλέον απλά μιας υπόσχεσης, αλλά ενός χρέους. Χρέους αλληλεγγύης αλλά και χρέους ευθύνης. Απέναντι στους Κεφαλλονίτες αλλά και απέναντι σε όλους τους πολίτες», γράφει η Περιφερειάρχης Αττικής, προσθέτοντας: «Διότι πλέον ουδείς έχει την πολυτέλεια των λόγων χωρίς έργο. Και όλοι λογοδοτούμε και κρινόμαστε από τους πολίτες».
Ευρύτερα, η κα Δούρου τονίζει ότι «η ενίσχυση με 5 εκατομμύρια ευρώ της Κεφαλονιάς, όπως και εκείνη με 2.8 εκατομμύρια της Μυτιλήνης, εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική διαπεριφερειακής συνεργασίας».
«Μιας συνεργασίας», συνεχίζει η ίδια, «άκρως απαραίτητης, ειδικά σήμερα, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και η οποία εδράζεται σε τρεις πυλώνες: της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της συνεργασίας».
Η Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι «αυτό το τρίπτυχο» που καθορίζει τις ενέργειες της Διοίκησης της Αττικής, αφορά «στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών άλλων περιφερειών, που έχουν πληγεί από καταστροφικά φυσικά φαινόμενα» είτε έχει να κάνει «με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων ή αναπτυξιακά ζητήματα όπως είναι η έξυπνη εξειδίκευση και η στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων».
«Και οι δύο αυτοί άξονες συνιστούν τη ραχοκοκκαλιά ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης - ανάπτυξης δηλαδή που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την εξωστρέφεια, την καινοτομία», συνεχίζει στο άρθρο της η Ρένα Δούρου. Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης «κοινωνικού προσήμου», με την έννοια της «σύνδεσης της ανάπτυξης με τα προτάγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για την «sine qua non προϋπόθεση για να υπερβεί ο τόπος τα σημερινά, οικονομικά, αδιέξοδα, και να εισέλθει στη φάση της οικονομικής ανάταξης», εξηγεί η Περιφερειάρχης Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, χάρη «στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» ως «βαθμίδες διοίκησης που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του - είναι σε θέση να τα αφουγκραστούν καλύτερα και να συμβάλλουν στην επίλυσή τους».
«Ειδικά μάλιστα σήμερα που, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και όχι τα εύκολα λόγια του αέρα προς εντυπωσιασμό», παρατηρεί η Περιφερειάρχης Αττικής.