Ζάκυνθος: Πέπλο ομίχλης εξαφάνισε το νησί

Ζάκυνθος: Πέπλο ομίχλης εξαφάνισε το νησί

Μοιάζει με καπνό αλλά δεν είναι

Πέπλο ομίχλης έχει σκεπάσει από το πρωί τη Ζάκυνθο δημιουργώντας ένα τοπίο που θυμίζει ταινίες Αγγελόπουλου, όπως γράφει χαρακτηριστικά το imerazante.gr.

Το φαινόμενο ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς», όπου οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Η ομίχλη αυτή δημιουργείται από την ψύξη υγρού αέρα όταν έρθει σε επαφή με παγωμένο έδαφος.

Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι’ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας που να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.


Ευνοϊκοί παράγοντες σχηματισμού ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς είναι: η εισβολή υγρού και σχετικά θερμού αέρα από την ξηρά στην ψυχρότερη θαλάσσια περιοχή, η μεταφορά αέριας μάζας από θερμή θαλάσσια επιφάνεια σε άλλη ψυχρότερη και η μεταφορά ψυχρής αέριας μάζας σε περιοχή θερμότερης θαλάσσιας επιφάνειας. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως και να σχηματισθεί ο λεγόμενος θαλάσσιος καπνός.


Επίσης σχηματίζεται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας έτσι ώστε ψυχρότερο νερό ν’ ανέρχεται στην επιφάνειά της. Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο; Με αύξηση της έντασης του ανέμου πέραν των 15-18 κόμβων (οπότε και η ομίχλη διαλύεται ή ανέρχεται και μετατρέπεται σε χαμηλό νέφος) και με μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου. Αυτή επιφέρει αλλαγή στην αέρια μάζα όπως π.χ. σε διάβαση μετώπου.