Το ρίσκο της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές τις επόμενες ημέρες σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να έχει λάβει τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το οικονομικό επιτελείο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Rothschild και οι χρηματοοικονομικοί οίκοι που θα είναι ανάδοχοι της έκδοσης προετοιμάζουν το έδαφος εδώ και πολλές ημέρες. Στόχος είναι να προχωρήσουν στην έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που είχε πετύχει το αντίστοιχο ομόλογο το οποίο εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2014, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να δρομολογηθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη εβδομάδα πριν τις 20 Ιουλίου ώστε να προλάβει η κυβέρνηση τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη, που ενδέχεται να συνοδευτεί από δημοσιοποίηση της ανάλυση του Ταμείου που θα χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Το έδαφος φαίνεται να προετοιμάζει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο και μέχρι την Παρασκευή, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του Προγράμματος Προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Την επίσπευση της συνεδρίασης του ΔΝΤ κατά μία εβδομάδα αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές, αυτό σίγουρα θα ήταν ευπρόσδεκτο». Είχε προηγηθεί η προχθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει να εξετάζει η Ελλάδα τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές».
Η νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου που σχεδιάζεται αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά μεγάλο μέρος από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν κυρίως σε «ρολάρισμα», δηλαδή θα ανταλλάξουν 5ετή ομόλογα Σαμαρά, που λήγουν το 2019, με νέα ομόλογα. Μεγάλο, πάντως, φαίνεται να είναι και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ χθες η Moody's εκτίμησε ότι τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει και οι προοπτικές επιτυχημένης ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου έχουν αυξηθεί.
Πάντως σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της τελευταίας στιγμής, το σχέδιο Β προβλέπει έξοδο στις αγορές στις αρχές Σεπτεμβρίου ή στα τέλη του ίδιου μήνα, μετά τις γερμανικές εκλογές.