« Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και παρεμβαίνουμε πολύ ουσιαστικά για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Από τη σημερινή συζήτηση διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία ευρύτατη συναντίληψη πάνω σε τέσσερις βασικές κατευθυντήριες γραμμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε, δε, ότι η ίδια συναντίληψη εκφράζεται και για την αποδοχή της ανάγκης να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.
Η πρώτη αφορά την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και παρεμβατικά δικαιώματα ξένων χωρών σε μία επανενωμένη αυτόνομη ανεξάρτητη Κύπρο-μέλος της ΕΕ.
«Στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πέφτει το βάρος της λήψης των τελικών αποφάσεων. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και παρεμβαίνουμε πολύ ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός διεθνούς περιβάλλοντος, ικανού να βοηθήσει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε στην ανάγκη της αξιοποίησης και της εμβάθυνσης των ερεισμάτων, διότι το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα που ξεκίνησε με τη μορφή που έχει σήμερα, με την παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της βόρειας Κύπρου από τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Υπάρχει, επίσης, σύμπτωση απόψεων στην υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδος του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Στη συνέχεια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «αφού δεν μπορεί να βρει σοβαρές διαφωνίες στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, προσπαθούν ορισμένοι να βρουν διαφωνίες σε άλλα ζητήματα ενόψει σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή». «Δεν μπορεί, αρχηγοί ακόμη και μικρότερων κομμάτων να ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής και να μιλούν για θερμά επεισόδια και για αδυναμία της ελληνικής πλευράς. Αυτά τα θέματα δεν συζητούνται με αυτόν τον ευτελή τρόπο», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης για το «ονοματολογικό» στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «με την ιδια υπευθυνότητα που η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, θα διαχειριστούμε όταν έρθει η ώρα και το ονοματολογικό. Στη γειτονική χώρα έχει αλλάξει η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι επίκειται ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης και όταν ξεκινήσει θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και θα ήθελα να επισημάνω, ότι όταν έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, το μέλημά μας θα είναι να επιτύχουμε μία ευρεία σύμπτωση απόψεων για τη στάση της χώρας στο θέμα αυτό. Τα θέματα που αφορουν το μέλλον της χώρας δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις που αφορούν το παρόν».
«Αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω ότι η ιστορία της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό δεν ξεκινά το 2008, και να σας θυμίσω ότι κάποτε είχαμε καταλήξει και σε ένα σχέδιο, το οποίο είχε απορρίψει ο κυπριακός λαός», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Το σχέδιο Ανάν δεν προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το σχέδιο Ανάν, άκουσα και την κ, Γεννηματά που μάλλον δεν θα είναι καλά ενημερωμένη, προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων, όταν η Τουρκία θα έμπαινε στην ΕΕ. Δηλαδή του Αγίου Ποτέ. Εύχομαι, βέβαια, να γίνει, και η Ελλάδα θα πρέπει ενεργά να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ως μοχλό για τον εκδημοκρατισμό στη γείτονα χώρα. Το ζήτημα των εγγυήσεων ετέθη για πρώτη φορά σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα, χωρίς να υποτιμούμε τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, για τα οποία ενθαρύνουμε και τις δύο κοινότητες», τόνισε.
Για τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την τραγωδία της Κύπρου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να μην έχει επιφυλάξεις». «Το θέμα αυτό δεν ξεκίνησε χθες, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο, από την πλευρά των δύο εθνικών αντιπροσωπειών. Αποτελεί ηθικό χρέος η παράδοση του φακέλου στην κυπριακή Βουλή και κατ' επέκταση στον κυπριακό λαό. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από την αλήθεια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.