Νεκρός ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι

Το παραδέχθηκαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και το επιβεβαιώνει το Συριακό Παρατηρητήριο

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα, επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές ο θάνατος του ηγέτη του ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Αρχικά, το ρωσικό πρακτορείο TASS  , επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria και πηγές στην ιρακινή επαρχία Νινευή , μετέδωσε την είδηση ότι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έχει πεθάνει και πως σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του «νέου χαλίφη».

Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι.

Λίγες ώρες αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» ότι ο ηγέτης του ISIS είναι όντως νεκρός. «Επιβεβαιώσαμε την πληροφορία από ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, περιλαμβανομένου ενός πρώτης γραμμής», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου που έχει την έδρα του στη Βρετανία. «Το μάθαμε σήμερα, αλλά αγνοούμε πότε και πώς έχασε τη ζωή του».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τουίταρε λακωνικά: Μεγάλη νίκη εναντίον του ΙΚ. Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει πως δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Μπαγκντάντι.

 

Στα μέσα Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Αμύνης είχε ανακοινώσει ότι στα τέλη Μαΐου, κατά την διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, σκοτώθηκαν ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» και 300 μαχητές.