«Η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, έχει στόχο τον κατακερματισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της»
Κατά τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας».
Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
«Η ΔΕΗ» είπε «θα διατηρήσει την ισχυρή καθολική της σχέση με τα υδροηλεκτρικά της χώρας και θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την δοκιμασία» και ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης γύρω από την ΔΕΗ έχει στόχο τον κατακερματισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της σε αντιδιαστολή με το σχέδιο της κυβέρνησης που θα την καταστήσει πιο δυνατή μετά τη σημερινή δοκιμασία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, είπε ότι μεταξύ των σημαντικότερων από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ είναι και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές ρύθμισης οφειλών έχουν εξαντλήσει τα όρια τους, κάτι που προκύπτει σαφώς και από τα στοιχεία που παρουσίασε.
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014 εκτινάχθηκαν σε 2,298 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, αυξήθηκαν περαιτέρω σε 2,58 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, για να επανέλθουν μετά τις ρυθμίσεις περίπου στα επίπεδα του 2015 και να διαμορφωθούν σε 2,231 δισ. ευρώ το Μάιο του 2017.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΔΕΗ να ξεπεράσει τις αδυναμίες και μετασχηματιζόμενη να παραμείνει ισχυρή, ενώ ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της επιχείρησης με το κράτος, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχίσει να πλέει στο φουρτουνιασμένο πέλαγος του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι».
Ο ίδιος σημείωσε, ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της να υλοποιήσει δύσκολους στόχους, όπως η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της, τον οποίο πρέπει να επιτύχει, προκειμένου -όπως είπε χαρακτηριστικά- «να μην εξαναγκαστούμε σε άλλα χειρότερα μέτρα», υπονοώντας την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Επίσης μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη είναι η μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επέμεινε για άλλη μία φορά στην πρόταση του για την διάθεση χαρτοφυλακίων πελατών και είπε ότι σύντομα θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική εισήγηση της επιχείρησης.
Ωστόσο παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά της Κομισιόν για το συγκεκριμένο σχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η ΔΕΗ θα καταφέρει με την επιχειρηματολογία της να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενόψει όλων αυτών, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ισχυρή μετασχηματιζόμενη και στο πλαίσιο του μετασχηματισμού εντάσσονται τα σχέδια για δραστηριοποίηση της στις ΑΠΕ όπως η περίπτωση των φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, η ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων, η δραστηριοποίηση στην ηλεκτροκίνηση κλπ.
Τέλος, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης ενός παλαιότερου σχεδίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.