Αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης
Για 7η μέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, χωρίς μεγάλες προσδοκίες για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης – ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικράτεί είναι το ενδεχόμενο της επιστροφής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την προσεχή Πέμπτη.
Αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Διάσκεψη εξήλθε σήμερα το μεσημέρι από τις πενταμερείς διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στα αγγλικά και απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκύπριους», επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες ασφάλειας και των δύο πλευρών είναι σημαντικές και ο ίδιος υπέυθυνος να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.
Ερωτηθείς για τη ρήτρα σχετικά με τον τερματισμό της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε πως «αυτή η ρήτρα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο ούτε στα όνειρά μας». Δεν θα υπάρξει τέτοια ρήτρα επανέλαβε, τονίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί γιατί τα θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.
«Ήρθαμε με καλή θέληση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις "κόκκινες γραμμές". Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την τελική λύση αυτή την εβδομάδα. Δείχνουμε ευελιξία. Ωστόσο, δεν είδαμε αντίκρισιμα. Ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι λόγοι γι' αυτό. Υπάρχουν ακόμη διαρροές. Για να επιτευχθεί λύση πρέπει η άλλη πλευρά να ανταποδώσει στα θετικά βήματα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν θα γίνει ή δεν θα γίνει εδώ, πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», επισημαίνοντας ότι η παρουσία εκ νέου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου». Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει «παρών» ο ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία, εξήγησε.
Ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, δήλωσε ότι«δεν ήρθαμε εδώ για να ικανοποιήσουμε την άλλη πλευρά», ενώ ασκώντας κριτική σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με πλαίσιο του ΟΗΕ, είπε χαρακττηριστικά: «Όσοι έθεσαν φαιδρές προτάσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν την ευθυγράμμιση της Τουρκίας». Και πρόσθεσε: «Μοιραστήκαμε από την πρώτη ημέρα τη συνολική πρόταση μας», αναφέροντας επίσης ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς βρίσκεται σε συμφωνία με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, στην χθεσινοβραδινή πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων (στρατό) και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα.. χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή συζήτηση, όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα - κάνονταςτην ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;» - «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα.
Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς, ο κ.Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν ..».
Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση στην διαδικασία καθως ο Άιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων.
Όταν μάλιστα είπε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου παρενεβη ο Νικος Κοτζιας κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του κ. Άιντε καθώς όπως είπε δεν παρενέβη όταν η Τουρκία υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων που ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η τουρκική πρόταση είναι αυτή που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της Λύσης.
Ενδεικτικότατη των λιγοστών ελπίδων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αργά χθες το βράδυ, ήταν και η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».
Κοτζιάς: Ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική
Σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στην απογεματινή συνεδρίαση της Διεθνούς Διάσκεψης, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τη συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας στην πρωινή συνεδρίαση.
«Τη μία τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο το πρωί», ανέφερε, εξηγώντας: «Η μία είναι για το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου. Κατά δεύτερο, ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».
Ερωτηθείς αν σε αυτά συμφωνεί και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε: «Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».