Γιούνκερ: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι γελοίο, δεν θα ξανάρθω

Γιούνκερ: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι γελοίο, δεν θα ξανάρθω

Η μισοάδεια αίθουσα στη συνεδρίαση για την τελετή λήξης της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, εξόργισε τον πρόεδρο της Κομισιόν

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο, πολύ γελοίο. Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους Μαλτέζους. Το γεγονός ότι περίπου 30 βουλευτές του ΕΚ είναι παρόντες σε αυτή τη συνεδριάση είναι αρκετό για να δείξει ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι σοβαρό». Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Κομισιόν στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης για την τελετή λήξης της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα.

Η μισοάδεια αίθουσα και η πολύ χαμηλή προσέλευση των ευρωβουλευτών εξόργισαν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ξαναπαραστεί «σε συνεδρίαση αυτού του τύπου» (μάλλον πάνω στα νεύρα του).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αρχικά τον κοιτούσε απορημένος και αμήχανος αλλά στην συνέχεια του απάντησε, εμφανώς εξοργισμένος: «Κύριε πρόεδρε, μπορείτε παρακαλώ να δείξετε λίγο περισσότερο σεβασμό; Μπορεί να επικρίνετε το κοινοβούλιο, αλλά η Κομισιόν δεν ελέγχει το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο είναι που θα έπρεπε να ελέγχει την Κομισιόν».

Ο Γιούνκερ ανταπάντησε λέγοντας  ότι το κοινοβούλιο πρέπει να σέβεται την προεδρία ακόμη και των μικρότερων χωρών και ότι  «εάν ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ ήταν η Αγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, τότε η αίθουσα θα ήταν γεμάτη».

Όσο για τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές, κάποιοι τον χειροκρότησαν ενθουσιωδώς  ενώ μιλούσε και άλλοι χειροκρότησαν δειλά, μετά από… αμήχανη σιωπή που ακολούθησε τα σχόλιά του.