Το αποκρουστικό και δύσοσμο υλικό που προκάλεσε αρκετά προβλήματα στη συμπρωτεύουσα
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Θερμαϊκός έχει γεμίσει από επιπλέον υλικό, το οποίο έχει φτάσει στην προβλήτα της παραλίας της συμπρωτεύουσας, προκαλώντας μία αποκρουστική εικόνα για τους περαστικούς αλλά και έντονη δυσοσμία. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υλικό πλησιάζει προς την πόλη της Θεσσαλονίκης όταν πνέουν νότιοι άνεμοι, ενώ όταν ο καιρός γυρίζει σε βαρδάρη απομακρύνεται.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Το συγκεκριμένο υλικό – που κάποιοι σπεύδουν να χαρακτηρίζουν φυτοπλαγκτόν -, βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας σε όλο το μήκος της παραλίας που ξεκινάει από την αρχή της λεωφόρου Νίκης και φτάνει έως και μετά το τμήμα της νέας παραλίας μετά το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς στη Θεσσαλονίκη.
Όπως επισημαίνουν πηγές του δήμου Θεσσαλονίκης με τις οποίες επικοινωνήσαμε, το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο, αν και ποτέ μέχρι τώρα σε αυτή την έκταση. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αποσυρθεί από την πληροφορία λόγω βλάβης, το σκάφος το οποίο ανήκε εκ περιτροπής στη διαχείριση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο καθαρισμός του Θερμαϊκού.
Η επιστημονική προσέγγιση
Μιλώντας με την καθηγήτρια βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μαρία Μουστάκα, αναφέρει ότι το φαινόμενο έχει διπλή προέλευση. «Τα πιο πρόσφατα δείγματα συναντώνται από τις 28 Ιουνίου και ύστερα. Όταν λέμε ότι το φαινόμενο έχει διπλή προέλευση εννοούμε ότι προήλθε από νεκρό υλικό που συσσωρεύτηκε από τις πολλαπλές ερυθρές παλίρροιες που είχε ο όρμος ως εύστροφο σύστημα και εκδηλώθηκαν φέτος στην περιοχή. Το υλικό συγκολήθηκε με την κίνηση του νερού και τα βακτήρια, δημιουργώντας αυτή τη μάζα. Η δεύτερη προέλευση σχετίζεται με οργανισμούς του φυτοπλανγκτού και παράγουν βλέννη. Η βλέννη ενσωματώνεται με την προηγούμενη μάζα και το σύνολο αυτού του οργανικού υλικού.
Η μάζα αυτή μπορεί να μεταφερθεί με το ρεύμα σε μεγαλύτερο βάθος ή σε άλλες περιοχές, ενώ στην παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε λόγω του καιρού και με βάση την κίνηση του νερού. Όπως εξηγεί, οι συνέπειες που προκαλεί το φαινόμενο μπορεί να είναι η διαταραχή στο τροφικό πλέγμα και μακροπρόθεσμα αύξηση των μεδουσών.
Όπως επισημαίνει η κυρία Μουστάκα το συγκεκριμένο φαινόμενο εκδηλώνεται σε τέτοια έκταση για πρώτη φορά. «Σε μικρότερη έκταση, η συγκέντρωση βλενωδών μαζών έχει καταγραφεί και κατά το παρελθόν, ποτέ όμως σε αυτή τη μορφή. Οι επαναλαμβανόμενες παλίρροιες συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις επιδράσεις στον εύστροφο χαρακτήρα του όρμου. Πρόκειται για οτιδήποτε μπορεί να εισέλθει στον όρμο από τις λεκάνες απορροής», συμπληρώνει.