Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο αγγίζουν το 64% του ΑΕΠ αποτελώντας ωρολογιακή βόμβα για την πραγματική οικονομία
Ωρολογιακή βόμβα για την πραγματική οικονομία αλλά και ολόκληρο τον οικονομικό σχεδιασμό (πάνω στον οποίο έχουν στηριχθεί οι αποφάσεις για μέτρα, κόφτη, κ.ά. στις συμφωνίες με τους δανειστές της χώρας) αποτελούν τα κόκκινα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία από την ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική, ο ρυθμός με τον οποίο τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται είναι πενταπλάσιος από τις εισπράξεις, δηλαδή τα λεφτά που μπαίνουν στα ταμεία του κράτους.
Από την ανάλυση της ΤτΕ προκύπτει ότι τα χρέη που συσσωρεύονται προς το κράτος αγγίζουν το 64% του ελληνικού ΑΕΠ. Μάλιστα σχεδόν το 75% του συνολικού χρέους αυτού αφορά οφειλές παλαιότερων ετών, που θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί.
Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που μπαίνει στα κρατικά ταμεία, τα ληξιπρόθεσμα (κόκκινα) χρέη είναι 5 ευρώ.
Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι συσσωρευμένες αυτές οφειλές απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας και την δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως αναφέρεται, υπάρχει σημαντική διαστρέβλωση της κατανομής του χρέους, κάτι που κάνει την ικανότητα είσπραξης του κράτους πολύ μικρή, αφού το 80% του συνολικού χρέους σε εφορίες και ταμεία το οφείλουν 7.300 οφειλέτες, δηλαδή μόλις το 0,17% των φορολογουμένων.
Επιπλέον, το μέσο ύψος οφειλής για σχεδόν 9 στους 10 οφειλέτες (δηλαδή το 84%) δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.
Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία αποτελούν ένδειξη της φορολογικής και οικονομικής εξάντλησης των Ελλήνων, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ακόμη και αν το επιθυμούν (δεν είναι δηλαδή συστηματικοί κακοπληρωτές). «Η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της ΤτΕ.
Ενώ γίνεται λόγος για έναν «φαύλο κύκλο» ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, που οδηγεί σε επίμονη ύφεση, φαινόμενο που «καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».
Στην εισαγωγή της έκθεσης, που υπογράφει ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζεται η ανάγκη μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών και μετατόπισης «υπέρ πολιτικών οι οποίες επικεντρώνονται στη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών καθώς και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και των εισφορών».
Όπως αναφέρεται, η ανάπτυξη είναι η μόνη απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία ενώ επισημαίνεται η άμεση ανάγκη για τη μείωση των κόκκινων (μη εξυπηρετούμενων) δανείων. «Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία» αναφέρει η ανάλυση.