Το χτίσιμο του νέου τραπεζικού πόλου
Ο Μιχάλης Σάλλας πριν ένα μήνα, όταν έκανε την πρώτη επίσημη παρουσίαση των σχεδίων του για την Παγκρήτια Τράπεζα, είχε πει: «Ανήκω σ΄ εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν σκληρά».
Ο έμπειρος τραπεζίτης προχωρά με «βατήρα» την Παγκρήτια στο χτίσιμο ενός διαφορετικού πόλου στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ποιες οι προτεραιότητες του επιχειρηματικού σχεδίου
- Εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου
- Αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών
- Ενίσχυση της ρευστότητας
- Στήριξη των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων
Αυτό βέβαια είναι το πρώτο βήμα, καθώς τα πλάνα του Σάλλα δεν περιορίζονται στη Μεγαλόνησο, αλλά επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, κάτι που θα επιτευχθεί τόσο με την πανελλαδική ανάπτυξη του δικτύου της τράπεζας, όσο και με τις νέες κινήσεις, το επόμενο διάστημα.
Τι προβλέπει
Το επιχειρησιακό σχέδιο της Παγκρήτιας προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 32,5% στην τριετία 2017-19.
Στο τέλος του 2016, όπως αναφέρει η εφημερίδα Deal, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Παγκρήτιας ανέρχονταν σε 1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι η μείωσή τους κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ, ώστε να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα εξετάζει την προώθηση προγραμμάτων ευνοϊκών ρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι πελάτες με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι κατά κύριο λόγο τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού και της βιομηχανίας-βιοτεχνίας.
Η χρηματοδότηση
Η Παγκρήτια επικεντρώνεται στην χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποιητικής βιομηχανίας, κυρίως στο χώρο της αγροτοδιατροφής, του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και στις άμεσες κινήσεις είναι η χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας, μέσω κονδυλίων που διατίθενται από την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά και νέες συμμαχίες με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Οι παραπάνω συνεργασίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ανάκτηση επισφαλών δανείων θα επιτρέψουν στην τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ένα ξεχωριστό πλάνο δράσεων προβλέπει την περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης POS, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων με κεντροποίηση εργασιών, εκσυγχρονισμό και επέκταση μηχανογραφικών συστημάτων κ.α.
Τον περασμένο Μάιο εγκρίθηκε από την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η είσοδος της Lyktos Participations, ως στρατηγικού επενδυτή, στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας, με ποσοστό 21,47%. Με αυτή την κίνηση θωρακίστηκε η κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας με 12,6 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια δυναμική πορεία για το μέλλον.
Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Σάλλας μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, ξεδιπλώνει ένα πολύπλευρο επενδυτικό σχέδιο με τοποθετήσεις στο Asset Management, μέσω της εταιρίας Wealth Financial Services, -που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 280 εκατ. ευρώ- η οποία πρόσφατα έχει επεκταθεί και στην Κύπρο, στην ασφάλεια, με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions, στον τουρισμό,στο χώρος της οινοποιίας, αλλά και στις καινοτόμες τεχνολογίες.