Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών
Την ευκαιρία να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες θα έχουν δανειολήπτες με οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης που επί χρόνια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους. Αυτό θα γίνει προτού το χρέος καταλήξει στις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (distress funds).
Επί της ουσίας θα είναι μία τελευταία ευκαιρία για τους πολίτες στη φιλοσοφία του «take or leave it», με την οποία θα τους δίνεται η δυνατότητα να διευθετήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλομένων.
Επί της ουσίας το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 95%!
Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων οφειλετών είναι ότι έχουν ελάχιστα ή μηδενικά εισοδήματα και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την πρώτη κατοικία τους.
Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων.
Το τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% ή και χαμηλότερα επί της ονομαστικής τους αξίας.
Ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν από εδώ και στο εξής είναι καθαρό κέρδος ή στη χειρότερη δεν θα εγγράψουν επιπλέον ζημιές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει, μία τελευταία κρούση στους πελάτες τους προτού τα χρέη πουληθούν σε τρίτους ή ξεκινήσουν επιθετικές νομικές ενέργειες. Οι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα είτε να δεχθούν την πρόταση που θα λάβουν, είτε με δική τους επιστολή να απαντήσουν με νέα πρόταση βάσει των οικονομικών τους στοιχείων. Στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν απαντήσουν ή δεν κάνουν κάποια κίνηση τότε θα χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι και οι τράπεζες θα κινούν εναντίον τους τις νόμιμες διαδικασίες.