H Ντόχα διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει εξωτερική πολιτική και προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι μπορεί να αντέξει για καιρό το εμπάργκο
Παρά τις προσπάθειες πολλών χωρών για να περιορίσουν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, δεν διαφαίνεται λύση στην κρίση με τις χώρες του Κόλπου.
Το Κατάρ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την εξωτερική του πολιτική, παρά την «ενορχηστρωμένη εκστρατεία ενάντια στη χώρα» και, παρά την εξωτερική πίεση, προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι μπορεί να αντέξει για καιρό.
Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ Αλι Σαρίφ Αλ Ιμαντί, δήλωσε ότι το εμιράτο μπορεί να εξασφαλίσει την εισαγωγή ειδών διατροφής, αλλά κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από άλλες χώρες, ενώ θα αντιδράσει για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης με περαιτέρω διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων του.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον και η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησαν για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσεις σε χιλιάδες ανθρώπους.
Όταν ξέσπασε η κρίση στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έδωσαν διορία 14 ημερών στους πολίτες του Κατάρ για να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές. Ωστόσο χθες υπαναχώρησαν λίγο, ζητώντας να ληφθούν υπόψη «οι περιπτώσεις μεικτών οικογενειών», που κινδυνεύουν να χωριστούν εξαιτίας της κρίσης.
Από την πλευρά του το Κατάρ ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν διαβατήριο από αυτές τις τρεις χώρες, που είναι 11.000 σύμφωνα με την Ντόχα, μπορούν να παραμείνουν στη χώρα και δεν θα απελαθούν.
Την ίδια ώρα – και ενώ οι ελλείψεις σε είδη διατροφής έχουν αρχίσει να προβληματίζουν την Ντόχα - το Ιράν απέστειλε πέντε αεροσκάφη γεμάτα με λαχανικά. «Μέχρι τώρα έχουν σταλεί πέντε αεροσκάφη, το καθένα από τα οποία μεταφέρει περίπου 90 τόνους λαχανικών. Άλλο ένα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις αποστολές για όσο διάστημα μας το ζητά το Κατάρ» είπε ο Σαχρόχ Νουσαμπαντί, εκπρόσωπος της ιρανικής αεροπορικής εταιρείας Iran Air, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια ή για κάποια εμπορική συμφωνία.
Βοήθεια σε τρόφιμα, γαλακτοκομικά και φρούτα έστειλε και η Άγκυρα με αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας ενώ ο Ερντογάν δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν ότι η κρίση στον Κόλπο θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι να λήξει το Ραμαζάνι.