Η Ελλάδα έχει κάνει όσα της ζητήθηκαν, τώρα πρέπει οι δανειστές να κάνουν το ίδιο, είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως είναι «παράξενο» που το ΔΝΤ κρίνει αρνητικά τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η Αθήνα, αφού η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε ουσιαστικά όσα μέτρα της πρότεινε το ΔΝΤ. «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt ενώ τονίζει με νόημα ότι «Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι προτίθεται να παίξει το χαρτί της πολιτικής συμφωνίας, στη Σύνοδο Κορυφής, αν τα Eurogroup αποτύχουν.
Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup λέγοντας ότι μια συμφωνία είναι εφικτή «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές».
Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, πάντως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πέταξε το «μπαλάκι» σε ΔΝΤ και Γερμανία επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαμάχες μεταξύ των δυο αυτών δανειστών και όχι σε λάθη της Ελλάδας. «H Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
Το θέμα των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ, μηδέ εξαιρουμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου:
Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος. Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Κομισιόν: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, σειρά των δανειστών τώρα
Την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για παράταση των συζητήσεων για το χρέος, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν κάνει ποτέ σχόλια σε δηλώσεις.
Ωστόσο, επανέλαβε την πεποίθηση της Επιτροπής, ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο. «Θεωρούμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και καλούμε όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για ένα επιτυχές αποτέλεσμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν εφαρμόζονται μόνο μεταρρυθμίσεις- κλειδιά, που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά παράλληλα διασφαλίζεται μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τη χώρα, τα επόμενα χρόνια.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι «τώρα είναι η σειρά όλων των εταίρων να φτάσουν σε μια κατανόηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες» και κατέληξε λέγοντας, πως η δουλειά θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, με την προοπτική να υπάρξει μια κατάληξη στο επόμενο Eurogroup.
Διακύβευμα η ενότητα της Ευρώπης και όχι το ευρώ, λέει ο ξένος Τύπος για το ελληνικό θέμα
«Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα διαπιστωθεί πόσο βάθος διαθέτει το κλίμα νέας συνεννόησης και αλληλεγγύης που φαίνεται να υπάρχει στην Ευρώπη», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Όπως αναφέρει o δημοσιογράφος Μάσσιμο Ρίβα, ήταν ενθαρρυντική, αυτές τις εβδομάδες, η εικόνα μίας Ευρώπης που ξανακερδίζει την ενότητά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και το «άνοιγμα» που πραγματοποίησε και η Άγγκελα Μέρκελ προς μία «μικρότερη εμμονή στη λογιστική διαχείριση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της Ένωσης».
«Το επόμενο ραντεβού που θα αφορά την Ελλάδα, λοιπόν, θα είναι το πρώτο πεδίο ουσιαστικής επιβεβαίωσης αυτής της νέας στάσης», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα. «Ο Σόιμπλε φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει κάθε λύση για την Ελλάδα, καθιστώντας την όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή», σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει: «Τώρα δεν θέλει να κάνει πίσω από τη στείρα, τιμωρητική γραμμή του».
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη μεταχείριση που τυχαίνουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα, η εφημερίδα της Ρώμης υπενθυμίζει «τις σκληρές επιβολές των δανειστών στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την πρόνοια και την υγεία». «Το γεγονός ότι η Γερμανία, αφού εξασφάλισε το ελληνικό σύστημα αεροδρομίων, επιθυμεί να βάλει σε δύσκολη θέση ακόμη και την τελευταία "βιομηχανία" που έχει μείνει στην Ελλάδα, φέρνει στο νου τρομερά προηγούμενα», τονίζει.
Παυλόπουλος: Η χώρα μου αναμένει την αλληλεγγύη των εταίρων
Μήνυμα για το θέμα της συμφωνίας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του “CONCORDIA EUROPE SUMMIT”.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, «αναμένει όμως η Χώρα μου, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, την Αλληλεγγύη των Εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, αφού η αρχή pacta sunt servanda είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, για να παραφράσω τον Τζωρτζ Όργουελ, δεν υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ‘λιγότερο ίσα’ σε σύγκριση με άλλα, όσον αφορά την συμπεριφορά που οφείλει να τους επιφυλαχθεί με βάση τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή την αυτονόητη μεταξύ Εταίρων συμπεριφορά αλληλεγγύης, που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας, δικαιούμεθα λοιπόν σήμερα από τους Εταίρους μας».