Ποια κράτη εξετάζουν ήδη τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικονομία τους η απόφαση του Αμερικανού προέδρου
Μπορεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή να αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση και αποδοκιμασία από πολλές χώρες, όμως την ίδια στιγμή κάποιες άλλες χώρες πιθανότατα εξετάζουν ήδη τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικονομία τους η απόφαση αυτή.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Μαρκ Χάουντεν, επεσήμανε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «ανοίγει ευκαιρίες για άλλες χώρες να καταλάβουν το κενό ισχύος που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Μπορώ να φανταστώ κάποιες χώρες να είναι πολύ θετικές, να το βλέπουν αυτό ως μία καλή ευκαιρία να αρχίσουν να αναδεικνύονται διεθνώς».
Κατά τον ίδιο, η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ αυτών που πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη στάση των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κίνα και την ΕΕ, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων.
«Θα δούμε πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», εκτίμησε ο Φρανκ Γιου, σύμβουλος της Wood Mackenzie για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές στην Ασία και τον Ειρηνικό, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία συνιστά «μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την Κίνα».
Ο ίδιος προέβλεψε, σύμφωνα με το CNBC, ότι αμερικανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες θα μεταφέρουν τα κέντρα ανάπτυξης και τεχνολογικής έρευνάς τους στην Ασία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ που χρειάζονται ξένα κεφάλαια για να πετύχουν τους ενεργειακούς στόχους τους.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του κινεζικού πανεπιστημίου Renmin, Γουάνγκ Γιγουέι, τόνισε ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν νέα στάνταρ για τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, μεταβάλλοντας την «παραδοσιακά συγκρουσιακή» κατάσταση ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση.
Πάντως, ο Φιλίπ Λε Κορέ του Brookings θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ανακάτεμα της τράπουλας με μία νέα διεθνή τάξη πραγμάτων υπό το λάβαρο της Κίνας και της ΕΕ», δήλωσε ο Λε Κορέ στο CNBC, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις της Κίνας, καθώς «η σινοαμερικανική σχέση είναι μία στρατηγική συνεργασία, καθώς και μία πολύ ανταγωνιστική σχέση – δεν πρόκειται να χαθεί», όπως σημείωσε.