Από τα στάδια της θλίψης, στο επόμενο δυναμικό βήμα
Το να χάσει κάποιος τη δουλειά του, το να ακούσει από τον εργοδότη του τη λέξη «απολύεσαι!», είναι οδυνηρό. Μαζί με το εργασιακό φινάλε, έρχεται το τέλος του μισθού, των προνομίων και σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με όλα τα παραπάνω κανείς χάνει και τον εαυτό του. Αυτή όμως η δύσκολη στιγμή κρύβει και δεκάδες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που περιμένουν να ανθίσουν, ίσως είναι η στιγμή για παράδειγμα, για εκείνη την startup που περιμένει στο συρτάρι.
Τη σημερινή εποχή, γράφει το Forbes, ο μέσος άνθρωπος αλλάζει στη ζωή του τουλάχιστον 12 δουλειές -σύμφωνα φυσικά με στατιστικά στοιχεία. Οπότε λοιπόν υπάρχει μια πιθανότητα η μια από αυτές, να είναι ολότελα δική σας επιλογή. Δείτε τι πρέπει να κάνετε μετά την απομάκρυνσή σας από το... εργασιακό ταμείο για καλύτερο εργασιακό μέλλον:
1. Περάστε τα στάδια της θλίψης
«Όλοι περνούν μια περίοδο θλίψης», λέει η συγγραφέας Kate Kemp. «Τις πρώτες ημέρες, μην επικοινωνήσετε με κανέναν από τη δουλειά... Θα νιώσετε απελπισμένος και έντονη την αίσθηση της απόρριψης. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσει, δε χρειάζεται να κλαίτε στα πατώματα».
2. Διαπραγματευτείτε
Ιδανικά, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια - όπως και πριν από κάποιο χωρισμό- , αλλά ακόμη κι έτσι να μην είναι πρέπει να έχετε γνώση για ορισμένα ζητήματα πριν αποχωρίσετε. Αν γνωρίζετε το επικείμενο τέλος, ίσως θα πρέπει να διαπραγματευτείτε την έξοδό σας από την εταιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αν δε μπορείτε εσείς τότε ένας δικηγόρος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για εσάς. Ο νομικός θα μπορούσε επίσης να φροντίσει να διαβάσει το συμβόλαιό σας ή τα χαρτιά της απόλυσης πριν βάλετε την υπογραφή σας. Και το πιο σημαντικό, μην παραιτηθείτε. Αν σας ζητηθεί και εσείς συμμορφωθείτε, τότε αυτό θα σας απομακρύνει από το ταμείο ανεργίας.
3. Πάρε τα προνόμια και φύγε
Πριν βάλετε τα υπάρχοντα του γραφείου σας σε μια κούτα, φροντίστε να γνωρίζετε ακριβώς τα δικαιώματά σας - την αποζημίωση που δικαιούστε, αν υπήρξε προειδοποίηση ή τι να κάνετε αν θέλετε να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για ανάκληση κ.α.
4. Νέος προϋπολογισμός στα σκαριά
Αφού πείτε αντίο στη μηνιαία επιταγή του πρώην εργοδότη σας, θα πρέπει να υπολογίσετε και να ελέγξετε το απόθεμά σας ειδικά αν δε γνωρίζετε το επόμενο επαγγελματικό βήμα. Ξεκινήστε να καταγράφετε ποια είναι τα τρέχοντα έξοδα, πόσα διαθέτετε και πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα ώστε να μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαχείριση. Αν είναι αναγκαίο, συντάξτε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να πληρωθούν άμεσα και εκείνα που αποτελούν πολυτέλειες - ίσως θα πρέπει να πείτε (προσωρινό) αντίο στις αγορές ρούχων και στα εστιατόρια.
5. Το νέο βήμα σε περιμένει να το κάνεις
ΑφΉστε πίσω σας τον πανικό και αδράξτε τις ευκαιρίας. Ανανεώστε το βιογραφικό και το προφίλ σας στο Linkedin και όταν βρεθείτε ενώπιον των μελλοντικών εργοδοτών σας, μη λησμονήσετε να τον/τους ενημερώσετε για τον τρόπο που αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας. Αργά ή γρήγορα το νέο αφεντικό, θα ενημερωθεί για την απόλυση, οπότε μπορείτε να το αναφέρετε με «μαλακό« τρόπο τονίζοντας ίσως ότι συνέβη λόγω ασυμφωνίας απόψεων με τον προϊστάμενό σας.