Η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και δυσπιστία την ιδέα
Συμβιβαστική πρόταση για τη σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας προτείνει το Παρίσι, σύμφωνα με πηγές της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιχειρούν να πείσουν το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι το ΔΝΤ δε φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. Η μόνη ελπίδα για άρση του αδιεξόδου φαίνεται η νέα πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και δυσπιστία την πρόταση.
Γιούνκερ σε Σόιμπλε: Όχι σε κλιμάκωση με την Ελλάδα
«Παρακαλώ, όχι κλιμάκωση στο θέμα της Ελλάδας!» Αυτό ή κάτι παρόμοιο θα πρέπει να είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, την Τετάρτη, στο Βερολίνο, για να μιλήσει στη συνείδησή του.
Αυτές της μέρες έχουν ανάψει και πάλι τα καλώδια των τηλεφώνων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του eurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Εν τω μεταξύ διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν φαίνεται αν αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αμφισβητήσει τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Γιούνκερ θα θυμήθηκε το 2015, όταν ο Σόιμπλε σε παρόμοια κατάσταση πρότεινε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν θέλει να φτάσουν τα πράγματα ξανά σε τέτοιο σημείο, γράφει σε σύντομο σχόλιό της η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.