Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» άφησαν πίσω τους τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν Μονάχου
Μπορεί φέτος να έμεινε νωρίς εκτός στόχων στην Premier League και στο Κύπελλο Αγγλίας, «σώζοντας» τη χρονιά στο τέλος με την κατάκτηση του Europa League, όμως από εμπορικής άποψης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... θριάμβευσε, καθώς είναι φέτος η κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας KPMG για την αξία των 39 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων ως επιχειρήσεων (enterprise value ή EV).
Το EV υπολογίζεται ως το άθροισμα πέντε παραγόντων: κερδοφορία του συλλόγου, δημοφιλία στο κοινό, ποιότητα ποδοσφαιριστών, τηλεοπτικά δικαιώματα και ιδιόκτητο στάδιο, και σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά η μέση αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαμορφώθηκε στα 3,095 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω της την περσινή πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης, που με αύξηση 2% σε ετήσια βάση είχε μέση αξία 2,976 δισ. ευρώ.
Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Μπαρτσελόνα με αμετάβλητη αξία, στα 2,765 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 14% κατέγραψε η αξία της Μπάγερν Μονάχου, στα 2,445 δισ. ευρώ. Πολύ πίσω από τη γερμανική ομάδα ακολουθούν τέσσερις αγγλικές ομάδες: η Μάντσεστερ Σίτι (+22%, 1,979 δισ. ευρώ), η Άρσεναλ (+18%, 1,956 δισ. ευρώ), η Τσέλσι (+10%, 1,599 δισ. ευρώ) και η Λίβερπουλ (+4%, 1,33 δισ. ευρώ).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γιουβέντους, με θεαματική αύξηση 24% στο 1,218 δισ. ευρώ, και η Τότεναμ με επίσης θεαματική αύξηση 26%, στο 1,011 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις πρώτες 32 ομάδες της λίστας έχουμε τρεις νέες προσθήκες: τη Λέστερ, που με την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος στην Premier League και την πορεία της στο φετινό Champions League μπήκε στην 16η θέση της λίστας, με EV 462 εκατομμυρίων ευρώ, την Αθλέτικ Μπιλμπάο, που με EV 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην 25η θέση, και την τουρκική Μπεσίκτας, που με EV 219 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην 30ή θέση.
Αντίθετα, οι τρεις ομάδες που βγήκαν εκτός λίστας φέτος είναι η Φιορεντίνα, η Μονακό (παρά την καλή της πορεία στο Champions League) και η Πόρτο.
Όπως είναι αναμενόμενο, στη λίστα κυριαρχούν ομάδες από την Αγγλία (8 ομάδες), την Ισπανία (6 ομάδες) και την Ιταλία (6 ομάδες), ενώ εντυπωσιακή είναι η παρουσία 3 τουρκικών ομάδων (τρεις ομάδες έχουν επίσης η Γερμανία και η Γαλλία), γεγονός που δείχνει το πόσο έχει ενισχυθεί η αξία του τουρκικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Με δύο ομάδες εκπροσωπείται στη λίστα η Ολλανδία, ενώ μετά την «πτώση» της Πόρτο η Πορτογαλία εκπροσωπείται μόνο από την Μπενφίκα του Κώστα Μήτρογλου.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η πραγματική «εκτόξευση» της αξίας της Λιόν κατά 71%, στα 317 εκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλατασαράι να ακολουθεί από κοντά με αύξηση 68%, στα 377 εκατομμύρια ευρώ.