«Η μαγική λέξη είναι: εμπιστοσύνη», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Η Ελλάδα έχει μπροστά της αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει, αν θέλει να επιστρέψει στις αγορές, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γραπτό χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».
Στον χαιρετισμό του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και των εργασιακών συνθηκών στην Ευρώπη, και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών αποδίδουν καρπούς, αν και «υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
«Η Ευρωζώνη παράσχει οικονομική υποστήριξη σε κάποια κράτη-μέλη από το 2010, προκειμένου να τους δώσει το χρόνο που χρειάζονται για να εφαρμόσουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και μετά να επιστρέψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ισχυρότερη θέση. Αυτές οι χώρες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα προγράμματά τους σήμερα βιώνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας», παρατήρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Αυτή η λογική των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει σοβαρά, ακόμα και λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετά εμπόδια να ξεπεράσει στο δρόμο της προς την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι τώρα στο τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας. Όμως και εδώ υπάρχουν θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν. Η ανεργία σταδιακά υποχωρεί και τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν εξαφανιστεί».
«Η μαγική λέξη είναι: εμπιστοσύνη», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και συνέχισε: «Γι’ αυτόν το λόγο, μετά από μία καθυστέρηση έξι και πλέον μηνών, πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψει η Ελλάδα στα πόδια της, όπως έγινε και με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν το πλαίσιο για να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν και τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και το άνοιγμα προοπτικών για το μέλλον. Είναι προς το συμφέρον όλων η κατάσταση στην Ελλάδα να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατό».