ESM: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος

ESM: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος

«Δεν είναι αργά για να ξεκλειδώσουμε την εκταμίευση τον Ιούνιο, όμως η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι έτοιμος να προετοιμάσει για τον Ιούνιο την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης προς την Ελλάδα, όμως η χώρα μας πρέπει να δράσει γρήγορα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Ο Στράουχ ανέφερε επίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

«Ο ESM είναι έτοιμος να προετοιμάσει την εκταμίευση άπαξ και όλες οι προϋποθέσεις έχουν ικανοποιηθεί», δήλωσε ο Στράουχ, προσθέτοντας: «Δεν είναι αργά για να ξεκλειδώσουμε την εκταμίευση τον Ιούνιο. Όμως η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα».

Ο Στράουχ αναφερόταν στα 140 προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να έχει υλοποιήσει η Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα περισσότερα από 100.

«Η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος [...] είναι αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να μπει η χώρα σε ισχυρότερα θεμέλια. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το χρέος, γιατί χρειάζονται βιώσιμες οικονομικές συνθήκες για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των επενδυτών», σημείωσε ακόμα ο Στράουχ.

Ξεκαθάρισε εξάλλου πως «η Ευρώπη έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας: Σήμερα, αύριο και στο μέλλον».