Τι απαντά η κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Παπαδημούλη - Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ
Tο θέμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση εξελίσσεται σε άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες. Για πρώτη φορά στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζήτησε να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα, αφού όμως προηγηθεί τηλεφώνημα και πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Γερμανική κυβέρνηση.
Η πρόταση της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται να ενισχύεται και από την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που τονίζει πλέον σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος είναι ξεκάθαρα εθνικό θέμα - πέρα από αντιπαραθέσεις και κόμματα. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, όσο θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, για την Ποσοτική Χαλάρωση. Ο Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση χωρίς γραπτή διαβεβαίωση και έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.
Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, προς το παρόν θεωρούν ότι μια πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα συνιστούσε προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να τους οδηγήσει να μοιραστούν την ευθύνη για τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις.
Απαντώντας στα σενάρια για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης κυβερνητικές πηγές τόνιζαν: «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση του χρέους είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών».
Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν και Τουσκ
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα το μεσημέρι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στους συνομιλητές του στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.