Μια μελέτη του 2011 της Nielsen διαπίστωσε ότι μόνο το 12% των γυναικών της Ινδίας χρησιμοποιούν σερβιέτες
Τη διαμαρτυρία των πολιτών στην Ινδία έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τις σερβιέτες, τις οποίες εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με τη φορολογική πολιτική της ινδικής κυβέρνησης το ποσοστό του φόρου ανέρχεται στο 12% σύμφωνα με ένα νέο κύκλο φορολογικών μέτρων.
Τα νέα δεδομένα έγιναν γνωστά πριν από μία εβδομάδα και συμπεριλήφθηκαν στο φορολογικό κώδικα του ινδικού κράτους.
Ορισμένα βασικά προϊόντα δεν θα φορολογούνται καθώς εξαιρούνται του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των προφυλακτικών και των αντισυλληπτικών. Οι πολίτες όμως διαμαρτύρονται έντονα γιατί τα οι σερβιέτες δεν εξαιρούνται επίσης.
Η Sushmita Dev, η οποία ζητάει προϊόντα γυναικείας υγιεινής να είναι αφορολόγητα, έχει φέρει στο προσκήνιο επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία έχει περιγραφεί από περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.
Οι σερβιέτες κοστίζουν μεταξύ πέντε ρουπιών (0,08 δολάρια) και 12 ρουπιών (0,20 δολάρια) η καθεμία, και φορολογούνται επί του παρόντος με διαφορετικούς συντελεστές. Σε ορισμένες πόλεις της Ινδίας, το ποσοστό μπορεί να φθάσει το 14,5%.
Αυτό αποκλείει από την αγορά τους εκατομμύρια φτωχές γυναίκες που ανήκουν σε αγροτικές οικογένειες.
"Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν ίσες συνθήκες και επιπλέον επιλέγετε να τις φορολογήσετε", δήλωσε η Vidisha Mishra, εμπειρογνώμονας για τις φυλετικές διακρίσεις στο ερευνητικό ίδρυμα Observer Research που εδρεύει στο Δελχί.
"Είναι άδικο και αντισυνταγματικό", πρόσθεσε.
Μια μελέτη του 2011 της Nielsen διαπίστωσε ότι μόνο το 12% των γυναικών της Ινδίας χρησιμοποιούν σερβιέτες.
Η μεγάλη πλειοψηφία χρησιμοποιεί πανιά και κουρέλια, ενώ μερικές φορές χρησιμοποιούνται πριονίδια, στάχτες, φύλλα και άλλα υποκατάστατα που οδηγούν σε λοιμώξεις. Η έλλειψη κατάλληλης εμμηνορροϊκής υγιεινής αλλά και ευρύτερα υγιεινής σχετίζεται με τα κορίτσια που εγκαταλείπουν το σχολείο και με τη χαμηλή παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας.