Τον μετασχηματισμό του ευρώ σε ένα νέο ECU επιδιώκει η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στη Γαλλία η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της χώρας Μαρίν Λεπέν, σε περίπτωση που η ίδια εκλεγεί και παρουσιαστεί το φαινόμενο της μαζικής ανάληψης καταθέσεων από τις τράπεζες, ενόσω θα διαπραγματεύεται την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, δεν το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό.
Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή, η Λεπέν επαναλαμβάνει πως θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία εκτός ευρωζώνης, εκφράζοντας την ελπίδα της ότι μέσα σε δύο χρόνια οι Γάλλοι πολίτες θα έχουν στις τσέπες τους ένα νέο εθνικό νόμισμα.
Η Λεπέν δηλώνει ότι θέλει να αντικαταστήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με μία άλλη, πιο χαλαρή σχέση συνεργασίας, με τη μορφή που είχε το “καλάθι” των ευρωπαϊκών νομισμάτων (ECU) που προϋπήρχε του ευρώ, παράλληλα με την ύπαρξη ενός εθνικού νομίσματος.
“Ο στόχος είναι να μετασχηματιστεί το 'ενιαίο νόμισμα' της Ευρώπης σε ένα 'κοινό νόμισμα' της Ευρώπης, επιστρέφοντας στον πρόγονο του ευρώ, το ECU, που ήταν μία λογιστική μονάδα που δεν εμπόδιζε την κάθε χώρα να έχει το δικό της νόμισμα”, εξηγεί.
Η ίδια αποκαλεί “βαρίδι” για τη γαλλική οικονομία το ευρώ και υποστηρίζει πως ένα νέο εθνικό νόμισμα θα προστάτευε καλύτερα τις καταθέσεις των Γάλλων πολιτών, κατηγορώντας το “κατεστημένο” ότι προσπαθεί να “τρομοκρατήσει” τους ψηφοφόρους με τη ρητορική περί του αντιθέτου.
“Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξει καμία τραπεζική κρίση”, τονίζει η Λεπέν, σε ερώτηση για το αν οι διαπραγματεύσεις για το Frexit θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα bank run.
Όσο για το αν παρ' όλα αυτά θα επιβάλει capital controls, σε περίπτωση που οι καταθέτες τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, η απάντησή της είναι: “Αν υπάρξει επιδρομή στις τράπεζες, μπορούμε βεβαίως να φανταστούμε μία τέτοια λύση για μερικές μέρες, αλλά σας λέω ότι δεν θα συμβεί”.
Διευκρινίζει πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκλογή της, και θα διαρκέσουν έξι με οκτώ μήνες, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ. Αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αξιολογηθεί από την ίδια ως θετικό, τότε θα υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ αν όχι, τότε θα υποστηρίξει το Frexit.
Αποκαλύπτει ακόμα ότι η πρώτη της επίσκεψη ως προέδρου της Γαλλίας θα είναι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ (αλλά όχι και την Κομισιόν, που δεν θα είναι ευπρόσδεκτη, όπως λέει), ενώ αποκαλύπτει επίσης τι θα πει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην πρώτη της συνάντηση μαζί της: “Η Γαλλία θα υποστηρίξει τώρα τα συμφέροντα της Γαλλίας”.