Σήμερα διαμορφώνεται στο 85% αλλά εξετάζεται πλήρης απαλοιφή του ορίου
Χωρίς ανώτατο όριο η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό το σενάριο εξετάζεται, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. “Γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει όριο" τόνισε ο κ. Κουρμούσης προαναγγέλλοντας "την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για απαιτήσεις από έναν πιστωτή, που σήμερα διαμορφώνεται στο 85% των συνολικών οφειλών”.
Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας με τον κ. Κουρμούση για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο.
Ο κ. Κόλλιας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το μηχανισμό περισσότερο ευέλικτο και δικαιότερο για την πλειονότητα των οφειλετών.
Στόχος είναι η διεύρυνση όσων δικαιούνται να υπαχθούν σε αυτόν, ώστε και να επωφεληθούν περισσότεροι οφειλέτες, και το Δημόσιο και οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόλλιας πρότεινε:
- να μπορούν να υπαχθούν στο μηχανισμό και ελεύθεροι επαγγελματίες
- να απαλειφθεί το όριο υπαγωγής στη ρύθμιση για απαιτήσεις από έναν πιστωτή
- να αυξηθεί το διάστημα της τριετίας σε πενταετία, μέσα στο οποίο ο οφειλέτης πρέπει να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση, ώστε να έχει δικαίωμα υπαγωγής
Επίσης, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις σχετικά με το ρόλο των οικονομολόγων στο μηχανισμό, για τις οποίες ο κ. Κουρμούσης διαβεβαίωσε ότι:
- ο εμπειρογνώμονας, που εκπονεί την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, θα είναι αποκλειστικά οικονομολόγος.
- Ο οφειλέτης ή κάθε συμμετέχων πιστωτής θα μπορεί να εκπροσωπείται προαιρετικά και από οικονομολόγο.