Παρά την πολωνική απειλή: Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Τουσκ

Υπέρ της επανεκλογής του τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις πολύ έντονες αντιρρήσεις που εξέφραζε η ακροδεξιά κυβέρνηση της πατρίδας του, της Πολωνίας, που του προσάπτει ότι «ενεργεί κατά της ίδιας του της χώρας» στις Βρυξέλλες

Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο Τουσκ είναι το μαύρο πρόβατο της Πολωνίας 

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας" ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Τουσκ. Αργότερα, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είπε:  "Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη θετική αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, για να κάνει καλύτερη την ΕΕ".

Η πολωνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επανεκλογή του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για ακόμη 2,5 χρόνια, προτείνοντας μάλιστα άλλον υποψήφιο. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Τουσκ, παρά τις προσωπικές του προσπάθειές να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. «Το ΕΛΚ έχει έναν υποψήφιο και αυτόν θα στηρίξουμε» είπε ο Β. Ορμπάν, δηλώνοντας ωστόσο πως ο υποψήφιος που πρότεινε η πολωνική κυβέρνηση Γιάσεκ Βόλσκι είναι ένας «καλός φίλος», αλλά «τώρα αποχώρησε». 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ», δήλωσε ο Φ. Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τονίζουν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της δεξιάς». «Η ΕΕ χρειάζεται πολιτική ισορροπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεβ. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Βέμπερ ανέφερε ότι η Πολωνία στο θέμα αυτό είναι «απολύτως απομονωμένη».

Η Πολωνία θέλει να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Η Πολωνία, που είχε αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η Πολωνία αντιτίθεται στο εξής στα συμπεράσματα" της συνόδου, είπε η μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του Τουσκ η οποία έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή υπόθεση. Για την εκλογή του Τουσκ δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία αλλά αρκούσε η "ειδική πλειοψηφία" μεταξύ των χωρών.

Γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ καταγγέλλουν οι Πολωνοί

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορίσουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν, έκρινε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του δεξιού πολωνικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Κατσίνσκι, οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ για μια δεύτερη θητεία –30μηνης διάρκειας– στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε», ανέφερε ο Κατσίνσκι στους δημοσιογράφους. Πάντως υποβάθμισε οποιοδήποτε σενάριο περί πολωνικών προθέσεων αποχώρησης από την ΕΕ κάνοντας λόγο για «ανοησίες».

Η επανεκλογή του Τουσκ είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς από τον ιστότοπο wpolityce.pl της πολωνικής δεξιάς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών.

Σύμφωνα με τον Βαστσικόφσκι, η επανεκλογή του Τουσκ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών περί μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» στη μίνι-σύνοδο των Βερσαλλιών με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η πορεία που έχει πάρει η ΕΕ είναι «επικίνδυνη», καθώς «βρίσκεται σε διαδικασία επώασης» μια «νέα» Ευρώπη, «πολύ τοξική, που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει πολλές χώρες», υποστήριξε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

Ο πολωνός ΥΠΕΞ διατύπωσε την υποψία ότι ένα παιγνίδι «πιέσεων και εκβιασμών» βρίσκεται πίσω από την αποτυχία των προσπαθειών της Βαρσοβίας να αντικατασταθεί ο Τουσκ από τον συμπατριώτη του ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι. «Πρέπει να αναλύσουμε τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών καθώς πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στους διαδρόμους, πίσω από την πλάτη μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια όργανα, ποιοι εκβιασμοί ή πιέσεις χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του υποψηφίου μας και υπέρ του Ντόναλντ Τουσκ. Θα το επαληθεύσουμε και θα αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο Βαστσικόφσκι.