Τσίπρας: Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια

“Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει, σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν, όχι για να δώσουν", τονίζει ο πρωθυπουργός

Έργο με τεράστια αξία για την Αθήνα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσής του στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι με την παραχώρηση αυτή ολοκληρώνεται ένας δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος και η πρωτεύουσα αποκτά έναν νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού.

“Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει, σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν, όχι για να δώσουν. Και οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν βαθύτατα αυτή την κίνηση”, ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού.

Σημείωσε ακόμα πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορεί να γίνει το καταφύγιο καλλιτεχνικών ονείρων, δίνοντας τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την καθημερινή ζωή, ενώ διεμήνυσε πως ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά απεναντίας είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο.

Ο πρωθυπουργός έκανε εξάλλου λόγο για έναν “υπερτοπικό πόλο έλξης”, ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά, που έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου από την αρχή της λειτουργίας του.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός με αφορμή κάποια ανήσυχα e-mails πολιτών προς την απερχόμενη διοίκηση για την τύχη του χώρου και του έργου τώρα που αποδίδεται στο Δημόσιο, δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτά, με δύο παρατηρήσεις: πρώτον, καταθέτοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για αυτό το μοναδικό έργο Πολιτισμού, και δεύτερον, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις στο πολιτιστικό χώρο που όταν υπερχρεώθηκαν από τους ιδιώτες, πέρασαν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στο πρώτο ειδικότερα, δήλωσε: «Η ευθύνη και η πρόκληση είναι πραγματικά μεγάλη. Ευθύνη για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, μακριά από λογικές κυνικής εμπορευματοποίησης και ελιτισμού, αλλά πάντοτε με κριτήριο την στενή σχέση με το ευρύ κοινό, η αποδοχή και η στήριξη του οποίου είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο. Και παράλληλα ευθύνη για την εδραίωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στην διαχείρισή του, στοιχεία απαραίτητα για το κύρος και την καταξίωση του εγχειρήματος. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη».

Εν κατακλείδι, ανέφερε: «Σήμερα λοιπόν, το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ξεκινά το ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των ελληνικών πολιτιστικών πραγμάτων στα χρόνια που έρχονται, χρόνια πιο δημιουργικά, πιο παραγωγικά και πιο αισιόδοξα για την χώρα μας.

Στην πορεία αυτή, αυτός εδώ ο χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα νέο φωτεινό πολιτιστικό σημείο, που θα σταθεί επάξια δίπλα στους μεγάλους διεθνείς χώρους πολιτιστικής παραγωγής και για το οποίο όλοι και όλες μας θα είμαστε υπερήφανοι.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αγάπη και η στήριξη όλων μας. Την έχει ήδη κατακτήσει επάξια».

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι και θα είναι Πνεύμα και Πολιτισμός

Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

«Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ' αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν' αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ' όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ' όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

«Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεσμεύεται να πράξει ό,τι του αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση.