Η Μέρκελ απαντά στον Σόιμπλε: “Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη”

"Αυτά που συμφωνήσαμε πρέπει να υλοποιηθούν από όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ", διαμηνύει η Γερμανίδα καγκελάριος

Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενιαία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τα μέλη της νομισματικής ένωσης να υλοποιήσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις.

“Για μένα δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων μέσα στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Και αυτά που συμφωνήσαμε πρέπει να υλοποιηθούν από όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ μαζί”, δήλωσε η Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Με τις δηλώσεις αυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να “απαντά” στις χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή ζητήσει κούρεμα χρέους.

“Δεν έχουν περάσει τον κάβο, επομένως πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να είναι ανταγωνιστική”, ανέφερε μεταξύ άλλων σε χθεσινή συνέντευξή του στο ARD ο Γερμανός υπουργός. Αν οι Έλληνες είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τότε “πρέπει να πάμε στον άλλο δρόμο”, και αυτή “είναι μία απόφαση που θα λάβει η Ελλάδα”, σημείωσε.

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα “κούρεμα” χρέους για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, και διεμήνυσε πως αν η Ελλάδα θέλει “κούρεμα”, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Όπως σημείωσε, αν δεν εφαρμόσει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπάρχει και το “εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος”, όμως αυτό “είναι θέμα της Ελλάδας”, σχολίασε.