Οι μύθοι και οι θρύλοι την περιστοιχίζουν όπως η ομίχλη τους περισσότερους μήνες του χρόνου... Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η αρχαιότερη λίμνη του πλανήτη. Και όχι μόνον αυτό: είναι και η πιο βαθιά λίμνη της Γης ενώ συγκρατεί και το μεγαλύτερο όγκο, μη παγωμένου, γλυκού νερού στον κόσμο.
Η ομορφιά της απαράμιλλη αλλά και απόκοσμη, ειδικά το χειμώνα.
"Κάθε φορά, ακούγεται ήχος. Σαν κεραυνός ή πυροβολισμός..." αφηγείται η μηχανικός και φωτογράφος Kristina Makeeva περιγράφοντας πώς ακούγεται ο πάγος στην επιφάνεια της λίμνης όταν ραγίζει.
Η εικόνα θαρρείς από τον κόσμο των νεραϊδών...
Ο πάγος σπάει συνεχώς, αφηγείται η Makeeva.
Όταν το κρύο είναι δριμύτατο, τα ραγίσματα χωρίζουν τον πάγο σε διαφορετικές μεριές. Το μήκος τους φτάνει τα 10 με 13 χιλιόμετρα, το πλάτος τους τα δύο με τρία μέτρα. Κάθε χρόνο, τα ραγίσματα απαντώνται σχεδόν στα ίδια σημεία της επιφάνειας της λίμνης. Δίνουν όμως και ζωή τα ραγίσματα. Χάρη σ' αυτά, δεν λείπει οξυγόνο στα ψάρια της λίμνης. Και δεν πεθαίνουν.
Ο μύθος για την κόρη της λίμνης Βαϊκάλης
Η μυθολογία παραδίδει ότι ο μοναδικός ποταμός που ρέει από τη λίμνη είναι η Angara.
Υπάρχει ένας θρύλος, ότι ο Πατέρας της Βαϊκάλης είχε 336 ποταμούς - γιους, δηλαδή- και μια κόρη, την Angara. Όλοι οι γιοί εκβάλουν στην Βαϊκάλη, ν' αναπληρώσουν το νερό. Αλλά' η κόρη ερωτεύτηκε τον Yenisei, έναν άλλον ποταμό, κι άρχισε να παίρνει απ' το νερό του πατέρα για τον εραστή της. Ο Πατέρας της Βαϊκάλης πέταξε έναν μεγάλο βράχο στην κόρη του και την καταράστηκε. Ο βράχος λέγεται Πέτρα του Σαμάνου και βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Angara ξεκινάει το ταξίδι του από την Βαϊκάλη.
Η Kristina Makeeva απαθανάτισε το αλλόκοσμο, πανέμορφο τοπίο...