Για "έγκλημα πολέμου" κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε σήμερα, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα πολέμου», τη στέρηση πόσιμου νερού που υφίστανται οι περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού, όπου η λειψυδρία έχει ενταθεί λόγω των μαχών μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών καθώς κι εξαιτίας των δολιοφθορών των τελευταίων στο σύστημα ύδρευσης για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, ενώ στο μεταξύ οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού έχουν εκτοξευθεί.
Επί δύο εβδομάδες στην Ουάντι Μπαράντα, μια κοινότητα που ελέγχουν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, οι εχθροπραξίες αυτές σηματοδοτούν μια παραβίαση της νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θεωρείτο ότι θα άνοιγε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.
Παρότι οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει σε πολλά από τα μέτωπα ή η έντασή τους έχει υποχωρήσει αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία την 30ή Δεκεμβρίου, συνεχίζουν να στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους. Νωρίτερα σήμερα στη Τζάμπλα, στη δυτική Συρία, πόλη που αποτελεί προπύργιο του καθεστώτος, μια επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πρωτεύουσα της Συρίας, οχυρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχει πληγεί συγκριτικά τόσο όσο άλλες περιοχές της χώρας, όμως οι κάτοικοί της δοκιμάζονται σκληρά από την σχεδόν παντελή έλλειψη πόσιμου νερού από την 22η Δεκεμβρίου.
Το καθεστώς προσπαθεί να καταλάβει την Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας. Κατηγορεί τους αντάρτες ότι «μόλυναν με ντίζελ» τους ταμιευτήρες νερού και ότι έκοψαν την παροχή. Οι αντάρτες υποστηρίζουν αντίθετα ότι οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος προκάλεσαν καταστροφές των υποδομών υδροδότησης.
Από τη Γενεύη, ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, τόνισε ότι είναι δύσκολο να κριθεί ποιος ευθύνεται για την κρίση αυτή. Ωστόσο, «μόνο στη Δαμασκό, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την υδροδότησή τους να διακόπτεται διότι οι πηγές του Ουάντι Μπαράντα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω των μαχών ή ενεργειών δολιοφθοράς ή και των δύο», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «ένα έγκλημα πολέμου» σε βάρος αμάχων, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλοί «άρρωστοι» και τραυματίες που δεν μπορούν να αναρρώσουν εξαιτίας της στέρησης.