Οι αξιωματικοί των διωκτικών αρχών αποφάνθηκαν πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι αποτελούσε οξείας μορφής απειλή, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας
Οι διωκτικές αρχές της Γερμανίας είχαν επισημάνει ότι ο νεαρός Τυνήσιος ο οποίος δολοφόνησε 12 ανθρώπους πέφτοντας με φορτηγό πάνω στο πλήθος σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη 19η Δεκεμβρίου ήταν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016, αλλά εντέλει κατέληξαν πως ήταν απίθανο να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Την ευθύνη για την επίθεση που φέρεται να διέπραξε ο 24χρονος Άνις Άμρι ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο υποστήριξε πως ο άνδρας, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου η οποία απορρίφθηκε, ήταν «στρατιώτης» του.
Κατά τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, οι αρχές θεώρησαν πως ο Άμρι αποτελούσε απειλή όταν έλαβαν πληροφορίες κατά τις οποίες βρισκόταν σε επαφή με πρόσωπα που βάρυναν υποψίες πως ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος και προσφέρθηκε να γίνει βομβιστής-καμικάζι.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει ως τώρα το δημοσίευμα.
Ο Άμρι, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν Ιταλοί αστυνομικοί στο Μιλάνο την 23η Δεκεμβρίου, επιδίωξε να αγοράσει οπλισμό για να διαπράξει μια επίθεση στη Γερμανία κι έψαχνε συνεργούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που επικαλείται έγγραφα των υπηρεσιών ασφαλείας. Παρ' όλ' αυτά, οι αξιωματικοί των διωκτικών αρχών που εξέτασαν το ενδεχόμενο να απελαθεί άμεσα ο Άμρι αποφάνθηκαν πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία πως ο νεαρός αποτελούσε οξείας μορφής απειλή και ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν δεκτό από τη δικαιοσύνη.
Η επίθεση του Άμρι ώθησε Γερμανούς πολιτικούς να ταχθούν υπέρ της λήψης πολύ πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας στη χώρα, κάτι εξάλλου που υπονόησε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την ισλαμιστική τρομοκρατία τη «μεγαλύτερη πρόκληση» με την οποία είναι αντιμέτωπη η Γερμανία σήμερα.