Ιστορική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Περλ Χάρμπορ

H πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε- στο πλαίσιο μιας διήμερης επίσκεψης στη Χονολουλού, την πρωτεύουσα της Χαβάης – έκανε σήμερα μία ιστορική επίσκεψη στο Περλ Χάμπορ, η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο.

Η επίσκεψη στο μνημείο του USS Arizona πραγματοποιείται 75 χρόνια μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τη αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, την 7η Δεκεμβρίου του 1941, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι. 

Τον Σίνζο Άμπε συνόδευε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 Όπως συνέβη και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου τον Μάιο στην Χιροσίμα, ο Ιάπωνας πρόεδρος δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και τόνισε  την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, πλέον συμμάχων.

«Μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να επιβεβαιώσω στον κόσμο αυτή τη δέσμευση για το μέλλον και την αξία της συμφιλίωσης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

Το μνημείο του Περλ Χάρμπορ δημιουργήθηκε στις αρχές του 1960 και το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.