Έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να μην ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους
Ο ειδικός σε θέματα πτωχεύσεων δικηγόρος Ντέιβιντ Φρίντμαν θα είναι ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, με απόφαση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογή του σκληροπυρηνικού συμβούλου του Τραμπ για την θέση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο αλλά και σε “δεξαμενές σκέψης” που έχουν την έδρα τους στην Ουάσιγκτον.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ (μέχρι σήμερα) βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για περισσότερα από 68 χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, δε θεωρούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Επίσης, δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση από το Ισραήλ της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ μετά την κατάληψή της κατά τον πόλεμο του 1967.
Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του τμήματος όπου οι Παλαιστίνιοι αποτελούν την πλειονότητα και ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε κατόπιν. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης.
Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει εξαγγείλει τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να μην ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.
Από την πλευρά του, ο Φρίντμαν τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι θα εργαστεί ασταμάτητα προκειμένου "να ενισχύσει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αναμένει να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ".
Ο Φρίντμαν στηρίζει επίσης την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε η διακυβέρνηση Ομπάμα.
Σκεπτικισμός κι αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο
Παλαιστίνιος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου του Τραμπ να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας πως αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας.
"Απευθύνομαι κοιτώντας τους κατάματα στον Ντέιβιντ Φρίντμαν και στον Τραμπ: εάν προχωρήσετε στην υλοποίηση της μετακίνησης της πρεσβείας και της προσάρτησης (από το Ισραήλ) των οικισμών στη Δυτική Όχθη, θα οδηγήσετε την περιοχή σε μια κατάσταση χάους, ανομίας και εξτρεμισμού", προειδοποίησε ο Σάεμπ Ερεκάτ, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Το γνωστό φιλελεύθερο μη κερδοσκοπικό λόμπι “J Street,” που προωθεί την αμερικανική ηγεσία στην επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης της παλαιστινιακής διένεξης επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών. “Ο Φρίντμαν είναι μία σημαντική προσωπικότητα των ΗΠΑ που βλέπει φιλικά το κίνημα του ισραηλινού εποικισμού, ενώ στερείται διπλωματικής και πολιτικής εμπειρίας... Η επιλογή του δεν πρέπει να έιναι αποδεκτή από τους γερουσιαστές για τη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Ισραήλ,” τόνισε χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το J Street. “Η επιλογή του Φρίντμαν είναι απερίσκεπτη και θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.”
Ο Ααρόν Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην σύμβουλος για θέματα της Μέσης Ανατολής σε κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι “η επιλογή του Φρίντμαν έχει σχεδιαστεί προκειμένου να σηματοδοτήσει τη δραστική αλλαγή του τόνου, του στυλ και ίσως της ουσίας της διπλωματικής προσέγγισης που θ' ακολουθηθεί στη διαχείριση των σχέσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων, έναντι της πολιτικής που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα.”
“Η διαδικασία ειρήνευσης είναι νεκρή κατά την περίοδο που διανύουμε,” δήλωσε ο Μίλερ αναφερόμενος στις αποτυχημένες προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιλογή του Φρίντμαν για την ανάληψη διπλωματικών καθηκόντων στο Ισραήλ και για με το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης έναντι της λύσης των δύο κρατών.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι συνεργάτες του Τραμπ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το χρόνο μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και αναφορικά με την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του εκλεγμένου προέδρου. Έτσι, δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα γίνει.
Στο παρελθόν, και άλλοι εκλεγμένοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη συνέχεια, υπαναχώρησαν αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να έχει επιλυθεί το ζήτημα με το νομικό καθεστώς της πόλης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη δήλωση αποποίησης του δικαιώματος μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ για ένα εξάμηνο. Τη δήλωση αυτή υπογράφουν όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την τελευταία εικοσαετία. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από τον Τραμπ για το ζήτημα αυτό θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί πρακτικά μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2017.