Ποια αθηναϊκά εστιατόρια ταξιδεύουν στο Περού

Η καυτή τάση που ακούει στο όνομα Περουβιανή και Nikkei κουζίνα

Εισέβαλε πριν περίπου δύο χρόνια στον αθηναϊκό χάρτη έντονα και έως σήμερα αποτελεί την τάση που πολιορκεί τον ουρανίσκο μας.

Το Περού, ως ένας γαστρονομικός παράδεισος που εθίζει, μοιάζει να κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στα αθηναϊκά «τραπέζια» με εστιατόρια που μας μυούν στις γεύσεις του με αξιόλογο τρόπο.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Η «προέκταση» της περουβιανής, η Nikkei κουζίνα, που στην ουσία παντρεύει Περού και Ιαπωνία, έρχεται να ολοκληρώσει γευστικά τη γαστρονομική τάση που πρωταγωνιστεί δυναμικά, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πάμε ωστόσο να δούμε τρείς από τους αξιολογότερους εκπροσώπους πού μας μυούν στα παραπάνω γευστικά μονοπάτια με τον καλύτερο τρόπο.

La Pantera Negra

Yποσχόμενη άφιξη στην περιοχή της Πλάκας (λειτουργεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες), ελάχιστα λεπτά από το Σύνταγμα, με peruvian bistro - pisco bar χαρακτήρα που δεν κρύβει το πάθος του για τη Nikkei κουζίνα. 

Ο λόγος για το La Pantera Negra (η ονομασία του σημαίνει "ο Μαύρος Πάνθηρας") που ενσαρκώνει 100% την φιλοσοφία και την κουζίνα του Δημήτρη Κατριβέση.

Ο δημιουργικός chef έχει στήσει έναν άνετο χώρο που μαρτυρά την ανατρεπτική του προσωπικότητα και παράλληλα έχει συνθέσει ένα μενού ιδανικό για να μη βαρεθείς όσες φορές κι αν επισκεφτείς το εστιατόριό του.

Ροκ διάθεση, μάστερ σε ό,τι αφορά τη γεύση του Περού και συσσωρευμένες εμπειρίες από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, αναμειγνύονται με αρκετή τρέλα και προκαλούν μια πρόταση δελεαστική.

Ο κατάλογος διαθέτει ποικιλία προτάσεων, ενώ δεν λείπουν και τα πιάτα ημέρας- εμπνεύσεις που προκύπτουν από τα υλικά που βρίσκει ο σεφ στην πρωινή του βόλτα στην αγορά.

Ξεχωρίσαμε το Leche La Pantera Negra (λευκό ψάρι, καπνιστή γλυκοπατάτα, μαύρη κινόα, γάλα πάνθηρα, κόλιανδρο, κρεμμύδι) από τα ceviches, το Rabo De Buey Con Arroz Caldoso (μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ, χυλωμένο ρύζι, σόγια, gravy και κατσικίσιο τυρί), τα dumplings στον ατμό, ενώ από τα γλυκά του, το Tres leches, κερδίζει την παράσταση.

Παράλληλα με το φαγητό, εδώ συναντήσαμε και μια προσεγμένη cocktail list με τα Piscos (όπου pisco σκεφτείτε περουβιανό τσίπουρο) να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα cocktails εδώ είναι συνοδευτικά (και συμπληρωματικά ως προς την εμπειρία σας) του φαγητού οπότε μην διστάσετε να εντοπίσετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας.

Πληροφορίες
Καλογριώνη 6, Πλάκα, τηλ. 2130364214, fb page: La Pantera Negra

K for Kiku

Στην καρδιά του Ψυχικού ο χώρος του K for Kiku, είναι το πιο πρόσφατο "αδερφάκι" της ομώνυμης αλυσίδας εστιατορίων.

Στην επιβλητική διακόσμηση το μαύρο και μοβ χρώμα έχουν τον πρώτο λόγο με τις ενδιαφέρουσες pop πινελιές να αναδεικνύουν τη νέα ταυτότητα.

Η ξύλινη μπάρα του κυριαρχεί στην είσοδο ενώ προχωρώντας στον χώρο το βλέμμα κεντρίζει το ανοιχτό sushi bar.

Ανατολή και Λατινική Αμερική συναντιούνται στην κουζίνα του Κ for Kiku Ψυχικού.

Δύο κουλτούρες, η ιαπωνική και η περουβιανή συναντήθηκαν τον 19ο αιώνα και γέννησαν τη Nikkei κουζίνα, ένα ιδιαίτερο πάντρεμα υλικών και τεχνικών που αγαπήθηκε σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το Κ for Kiku στο Ψυχικό, φέτος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα εστιατόρια του ομίλου, υιοθετεί τη συγκεκριμένη γαστρονομική ταυτότητα και αλλάζει χαρακτήρα. Δυνατές γεύσεις, άξιοι εκπρόσωποι της Nikkei κουζίνας, διά χειρός Σταμάτη Σκριάπα σερβίρονται στη μέση του τραπεζιού δίνοντας το σήμα για τη μάχη των chopsticks αλλά και την αρχή ενός απολαυστικού δείπνου. 

Οι εκλεκτές πρώτες ύλες πρωταγωνιστούν και επεξεργάζονται με απλές τεχνικές που όμως αναδεικνύουν τις μεστές γεύσεις των ξεχωριστών περουβιανών υλικών όπως οι ποικιλίες πιπεριάς και πατάτας που προέρχονται από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Υγιεινή και ελαφριά η κουζίνα Nikkei είναι σαφώς πιο απλή από την ιαπωνική, όμως από το μενού δεν λείπουν και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα με εξεζητημένες τεχνικές. Στο χώρο του μπαρ τα sake και pisco κυριαρχούν, όπως και τα cocktail με βάση τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας και του Περού. Οι επιλογές σε κρασιά προέρχονται από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα, ενώ την κάβα συμπληρώνουν premium ποτά.

Πληροφορίες
Περικλέους 7, Ψυχικό, τηλ. 2106776759, www.kikurestaurants.com

Δείτε το τρίτο εστιατόριο που μας «πάει» απευθείας Περού στο www.greekguide.com