“Οι γιατροί των φυλακών με καταδίκασαν σε θάνατο”

Δεν αναγνώρισαν τα συμπτώματα

Ο Alan Aspin έχει ελάχιστες ημέρες ζωής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου, και κατηγορεί τους γιατρούς των φυλακών όπου κρατείτο για ιατρική αμέλεια. Δεν αναγνώρισαν τα συμπτώματα, υποστηρίζει, με αποτέλεσμα να μη λάβει έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία. Πάσχει από λέμφωμα στο στομάχι του.
 
Ο Aspin κατάγεται από το Oldham της Αγγλίας, και εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Kirkham στο Blackpool όπου οδηγήθηκε μετά την καταδίκη του για ληστεία, όταν η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία. Ο 51χρονος μετά τη μετακίνησή του από τις φυλακές Risley στις Kirkham τον περασμένο Μάρτιο, άρχισε να υποφέρει από πόνους στην κοιλιά ενώ άρχισε να παρατηρεί μια δραματική απώλεια βάρους. 
 
 
Ισχυρίζεται, σύμφωνα με το manchestereveningnews.co.uk, ότι τα συμπτώματα αγνοήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος και του τοπικού ιατρικού κέντρου και αντ' αυτού τον ενημέρωσαν πως απλά υποφέρει από λοίμωξη στο στήθος. Η αλήθεια ωστόσο αποκαλύφθηκε μήνες αργότερα, όταν οι γιατροί απλά έδωσαν στον κρατούμενο μόλις λίγα 24ωρα ζωής και τώρα έχει αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο άτυχος άντρας, είναι πατέρας 12 παιδιών και πριν από δυο χρόνια καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για ληστεία. Όπως δηλώνει, αν οι γιατροί των φυλακών των είχαν ακούσει από την αρχή, τότε δε θα έχανε πολύτιμο χρόνο και θα είχε την ευκαιρία να δώσει μάχη με την αρρώστια. 
 
 
Ο ίδιος και η οικογένειά του, απαιτούν να πάρουν απαντήσεις από την υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης των φυλακών για το πώς αγνοήθηκαν τα συμπτώματα που είχε εκδηλώσει και ήταν ύποπτα για καρκίνο. 
"Έχανα συνεχώς βάρος... πήγαινα ξανά και ξανά στους γιατρούς και τους έλεγα για τους πόνους στο στομάχι. Αρχικά μου είπαν ότι έχω λοίμωξη και μου έγραψαν αντιβιοτικά, στα οποία είμαι αλλεργικός. Ακολούθως, συμφώνησαν να κάνω εξετάσεις αίματος... Αυτό τράβηξε για μήνες και όταν τελικά τις έκανα, δεν πήρα ποτέ τα αποτελέσματα", λέει από το κρεβάτι του πόνου. "Μέχρι τον Ιούνιο, ήμουν κουλουριασμένος στο πάτωμα του κελιού μου από τους φρικτούς πόνους...". 
 
Τον Οκτώβριο βρέθηκε ξανά στο ιατρείο των φυλακών όταν ένιωσε έναν όγκο στο σημείο του στομάχου. Έπειτα από παραπομπή σε ειδικό κέντρο, ο Alan έμαθε τη δυσάρεστη διάγνωση: κακοήθης όγκος στο στομάχι.  
"Πριν αρχίσω να σκέφτομαι για χημειοθεραπεία, μου είπαν ότι είχα λίγες ημέρες ζωής. Ήμουν συντετριμμένος. Βρισκόμουν στο τέλος της ποινής μου και ανυπομονούσα να επιστρέψω στη ζωή μου τον Μάιο. Έχω παιδιά... Επειδή βρέθηκα στη φυλακή, δε σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα στη φροντίδα υγείας".
 
Ο Alan επέλεξε να περάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στο σπίτι της αδελφής του, περιστοιχισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα.