Βομβιστική επίθεση σε χριστιανικό ναό στην Αίγυπτο – 25 νεκροί

Πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε στον γυναικωνίτη του καθεδρικού του Αγίου Μάρκου

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 49 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε μικρή εκκλησία που εφάπτεται με τον καθεδρικό ναό των κοπτών στο Κάιρο, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά που παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία, στην πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι τουλάχιστον έξι παιδιά, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε στον γυναικωνίτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη προκλήθηκε από έναν μηχανισμό που περιείχε τουλάχιστον 12 κιλά δυναμίτιδας, ενώ ερευνώνται ισχυρισμοί ότι ο μηχανισμός ήταν κρυμμένος μέσα στην τσάντα μίας γυναίκας που την άφησε στο πάτωμα της εκκλησίας και έφυγε.

“Μόλις ο ιερέας μας κάλεσε να προετοιμαστούμε για προσευχή, έγινε η έκρηξη”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Εμάντ Σούκρι, που βρισκόταν στο σημείο όταν έγινε η έκρηξη. “Η έκρηξη ταρακούνησε το χώρο... Σκόνη κάλυψε την αίθουσα και έψαχνα την πόρτα, αν και δεν μπορούσα να δω τίποτα... Κατάφερα να βγω εν μέσω ουρλιαχτών και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος”, περιέγραψε.

Αν και επισήμως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα, με μηνύματα όπως “ο Θεός να ευλογεί το άτομο που έκανε αυτό το ευλογημένο έργο”.

Αν και παραδοσιακά οι χριστιανοί κόπτες, η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν την εκάστοτε αιγυπτιακή κυβέρνηση, πολλοί ήταν αυτοί που σήμερα εξέφρασαν οργή κατά του προέδρου Σίσι, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν τους προστατεύει επαρκώς από επιθέσεις μουσουλμάνων.

Το γραφείο του προέδρου καταδίκασε την επίθεση και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Μετά την επίθεση, ο προκαθήμενος της κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρος Β΄ αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στο Κάιρο, διακόπτοντας το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούσε στην Ελλάδα, όπως ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Γκομχουρέια». Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο κόπτης πατριάρχης αναμένεται να μεταβεί αμέσως μόλις φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στην έδρα του πατριαρχείου, στην περιοχή Αμπασέια του Καΐρου, για να εξετάσει από κοντά όλες τις πτυχές του γεγονότος με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που στοίχισε μέχρι τώρα τη ζωή σε 25 πολίτες.