Πώς τα γεγονότα σε Βρετανία και ΗΠΑ οδήγησαν σε εντυπωσιακή αύξηση αναζητήσεων για τη λέξη xenophobia
Τη λέξη της χρονιάς για το 2016 επέλεξε η ιστοσελίδα dictionary.com, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για την αγγλική γλώσσα, με βάση τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και τις αναζητήσεις λημμάτων που έγιναν στο διαδικτυακό λεξικό φέτος. Και η λέξη αυτή είναι… ελληνική!
Η λέξη που επελέγη είναι η xenophobia (ξενοφοβία), και μοιάζει αρκετά ταιριαστή για λέξη της χρονιάς, με δεδομένη τη ρητορική που οδήγησε στην επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς και στην επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
«Φέτος, κάποιες από τις πιο διαδεδομένες ειδήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τον φόβο του ‘άλλου’. Ο φόβος είναι ένα προσαρμοστικό μέρος της ανθρώπινης εξελικτικής ιστορίας και συχνά επηρεάζει συμπεριφορές και αντιλήψεις σε υποσυνείδητο επίπεδο. Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη χρονιά είδε τον φόβο να ανέρχεται στην επιφάνεια του πολιτισμικού διαλόγου», επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή της η ιστοσελίδα, και κατόπιν εξηγεί τι είναι η xenophobia:
«Η λέξη xenophobia είναι στην πραγματικότητα σχετικά νέα, και εισήχθη στα αγγλικά στα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκει τις ρίζες της σε δύο ελληνικές λέξεις, xenos, που σημαίνει «ξένος, επισκέπτης», και phobos, που σημαίνει «φόβος, πανικός». Το dictionary.com ορίζει ως xenophobia τον «φόβο ή μίσος για τους ξένους, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες ή αγνώστους». Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε φόβο ή απέχθεια για τα έθιμα, το ντύσιμο και την κουλτούρα ανθρώπων με διαφορετική προέλευση».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στις 24 Ιουνίου καταγράφηκε μία αύξηση της τάξης του 938% (!) στις αναζητήσεις του συγκεκριμένου λήμματος – διόλου τυχαία, την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος. Μία μεγάλη αύξηση καταγράφηκε επίσης στις 30 Ιουνίου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άσκησε κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για ρητορική που ενισχύει τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.
«Μολονότι επελέγη ως η λέξη της χρονιάς για το 2016, η ξενοφοβία δεν είναι για να τη γιορτάζουμε. Αντίθετα, είναι μία λέξη για βαθιά περισυλλογή, μετά τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος», καταλήγει η ανάρτηση.