"Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας", διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Χίλτον και θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις όπως τα εργασιακά, τα ενεργιακά και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών».
Αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε δε, ότι ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760.000.000 ευρώ, που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με επιπλέον 300.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας. Ακόμη, τη συνεισφορά 100.000.000 ευρώ, για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250.000.000 ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Για το ζήτημα του χρέους αλλά και τη δυνατότητα συγκλίσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, επεσήμανε πως «δεν είναι πολιτικά ουδέτερο, γιατί αφορά στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή τη στιγμή με την ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι αν βλέπαμε συγκλίσεις».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε «τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων, με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια».
Απάντησε εξάλλου σε ερώτημα δημοσιογράφου αναφορικά με τις πληροφορίες περί σύγκλισης Καμμένου-Μητσοτάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, σχολιάζοντας: "Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης".
Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν εξάλλου ότι "ο υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18! Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης".