Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη, αν πρώτα δεν λυθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στο κυβερνητικό επιτελείο για το Κυπριακό, ακόμη και πριν την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία.
Από τις προηγούμενες μέρες η Αθήνα προσπαθούσε με διπλωματικούς ελιγμούς για να αποφύγει τις παγίδες που προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα με φόντο την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, η Αθήνα ήθελε να υπάρξει μια εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αποδέχθηκαν την πρόταση που είχε κατατεθεί στο Μοντ Πελεράν υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αμβλυνθούν οι υπάρχουσες - και μεγάλες σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους - διαφορές αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ερντογάν να συναντηθούν από κοντά προκειμενου να βρεθεί λύση.
Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν πως η Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού,
α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια,
β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Cavusoglu, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.
Αντίθετα, τονίζουν, η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της –οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.