Η οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα, κι αυτό σημαίνει τέταρτο μνημόνιο, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ
"Η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει οπωσδήποτε με τις διεθνείς σχέσεις, με την αλλαγή ενός προέδρου", τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, αναφορικά με την επίσκεψη Ομπάμα, ενώ συνέδεσε την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με τα ισχυρά συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή, τα οποία ανταγωνίζονται μεγάλα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα επίσης ισχυρών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης, της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής ανάπτυξης, εκτός αν διεθνώς διαφορετικές οικονομικές εξελίξεις συμπαρασύρουν την Ελλάδα, μόνο που αυτή δεν θα αφορά στο σύνολο της οικονομίας, αλλά κάποιους κλάδους της, ενώ ταυτόχρονα θα είναι "ανάπτυξη για τους λίγους".
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα, αναφέροντας πως "αυτό σημαίνει, όπως και να το ονομάσουν, 4ο μνημόνιο".
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, επεσήμανε -με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα- ότι οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων υπερχρεωμένων κρατών, αλλά λύνουν καλύπτοντας ορισμένα ζητήματα, λόγω της ισχύος τους και της ισχύος του δολαρίου.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χειρότερων εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική με την εκλογή Τραμπ, είπε: "Επί της ουσίας δε νομίζω ότι θα έχουμε τεράστιες ανατροπές". Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους ελλοχεύοντες κινδύνους, υπενθυμίζοντας "μόνο σε αυτή την περίοδο -υποτίθεται- της ψύχρανσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία είχαμε την αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, να ενισχυθούν οι αμερικάνικες βάσεις και την πρόταση της κυβέρνησης για μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Κάρπαθο. Αυτό δεν είναι θετικό για την Ελλάδα, έστω κι αν ο κ. Καμμένος το είχε παρουσιάσει ως θετικό, δήθεν ότι θα γείρει η πλάστιγγα υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας. Αυτά είναι υπηρέτηση των συμφερόντων, όχι μόνο των αμερικάνικων ομίλων, αλλά και των ελληνικών στον ανταγωνισμό τους με την τουρκική αστική τάξη. Και αυτοί οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, οδηγούν τελικά σε εμπλοκές, σε επεμβάσεις".
Ερωτηθείς για την εκλογή Τραμπ είπε ότι "δεν εκτιμάμε ότι η συμπεριφορά αυτή μιας μερίδας κόσμου είναι σε προοδευτική κατεύθυνση", προσθέτοντας πως υπάρχουν δυνάμεις που ευνοούν την κατεύθυνση των λαϊκών στρωμάτων σε ακροδεξιές, πιο συντηρητικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις "για να έχουν αυτόν τον κόσμο του χεριού τους και αυτές οι δυνάμεις χρηματοδοτούν και τον Τραμπ και τους διάφορους Φάρατζ και τους διάφορους ακροδεξιούς και εδώ στην Ελλάδα τους γραφικούς της Χρυσής Αυγής".
Ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, ακόμα και νωρίτερα από τον Μάρτιο, ενώ έκανε λόγο για κλίμα οργής και αγανάκτησης.
Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επανέλαβε ότι "το πρόβλημα, κυρίως είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Όταν μένει πάλι σε συγκεκριμένους μεγάλους επιχειρηματίες, μονοπωλιακούς ομίλους, δεν μπορεί να λύσει τα ζητήματα σε όφελος και της ενημέρωσης και της ποιότητας και της σταθερής και μόνιμης εξασφάλισης των εργαζομένων".
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει βούληση, αλλά "το να βάλεις ας πούμε «διαιτητή» στην ουσία τη FIFA ή την UEFA, αναπαράγει αδιέξοδα", αναφέροντας ότι δεν έγινε αποδεκτή σκέψη του ΚΚΕ να περάσουν οι ΠΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, να θεωρούνται επιχειρήσεις και να ελέγχονται.
Εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση σκανδάλων, προσθέτοντας πως η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της και να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», ενώ για τα δάνεια των κομμάτων εξήγησε ότι το ΚΚΕ ελέγχεται και από ορκωτούς λογιστές και από λογιστές του κοινοβουλίου και του κράτους, ενώ δεν έχει αντίρρηση να ελεγχθούν τα δάνεια, τα οποία "αποπληρώνονται κανονικά".
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "έρχεται νέο σχέδιο Ανάν χειρότερο από αυτό που απέρριψε ο κυπριακός λαός" και ότι οδηγούμαστε σε λύση με "δύο κράτη σε συσκευασία ενός, και αυτό σημαίνει ότι μονιμοποιείται η διχοτόμηση."