Πιθανή μια νέα ενωτική κίνηση απεμπλοκής από τον Πρόεδρο της Βουλής
Υπερψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πέντε αποτυχημένες απόπειρες, η νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.
Η πρόταση όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε είναι:
Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.
Για τον κ. Κουφόπουλο, που απεσύρθη της τελικής πρότασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκου Βούτσης είπε ότι είναι ένας πολύ έγκριτος δημοσιογράφος, αλλά η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε εγκαίρως και υπήρξε μια προτίμηση για μια άλλη επιλογή. Είπε επίσης και για άλλους προτεινόμενους σε προηγούμενες διασκέψεις, ότι οι αλλαγές έγιναν με τη βούληση να μην υπάρχουν αστερίσκοι.
Βούτσης: Πρέπει να προχωρήσουμε στην ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου
«Πρέπει να προχωρήσουμε στην ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και οι δημόσιες συχνότητες με τον τίμημα που αναλογεί να είναι το όχημα της επικοινωνίας με τον κόσμο και να υπάρξει τομή και να βοηθήσουμε όλοι ώστε και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου να υπάρξει και τίμημα και τακτοποίηση και έλεγχος», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι σε άλλες αποφάσεις του ΣτΕ δεν υπήρξε στο παρελθόν η ίδια ταχύτητα και βούληση αντίδρασης.
Ως προς το θέμα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ότι η αποδοχή από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας της πρότασης που έγινε από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κάτι που πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΡ. «Προφανώς στην πρόταση και για άλλα πρόσωπα, ιδιαίτερα του Μιχάλη Σταθόπουλου, δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου απόρριψης ή συγκρισιμότητας ή αντίστιξης, αλλά παρέμεινα στο πρόσωπο του κ. Κουτρομάνου ως εμβρυουλκό της διαμορφωθείσας συναίνεσης και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Είπε ακόμη ότι υπήρξαν αλλαγές μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης και διαβούλευσης εκτός τηλεοπτικής αναμετάδοσης, για κάποια άλλα πρόσωπα για το ΕΣΡ, αλλαγές επίσης μέσα σε κλίμα συναίνεσης.
Κλίμα συναίνεσης από τη ΝΔ, "παρών" από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, αλλά και Ένωση Κεντρώων
Η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της νέας ανεξάρτητης Αρχής, κινείται σε θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο κ. Δένδιας είπε ότι θα είναι θετική και η επιλογή του κ. Κουτρουμάνου για τον θεσμό του ΕΣΡ.
«Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση. «Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη.
Ανέφερε ότι εφεξής πρέπει να δοθεί εικόνα και μήνυμα συνεννόησης και όχι εικόνα συναλλαγής, ώστε να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για συναλλαγή. Είπε επίσης, ότι και από τη θέση του προέδρου της ΝΔ είχε τονίσει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να συμφωνηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση για ονόματα.
«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.
Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».
Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. «Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν το χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών και αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά είναι σταθερή η άποψή μας», εξήγησε ο Θανάσης Παφίλης.
«Παρών», ψήφισε και η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς που κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.
Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις». Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. "Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα", ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.
«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και τη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ η Βουλή μετέφερε στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον όπως έχουν κάνει ήδη κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης» έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ συζητήθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για συναίνεση. O νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δεσμευόμενη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με διάθεση συναίνεσης. Είπε όμως ότι σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει να μη συναινεί «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας». Μετά από δημοσιεύματα για νόμο -γέφυρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί για μια ακόμη φορά αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «καμιά περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Η Νέα Δημοκρατία
Διαβάστε ΕΔΩ: Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις της ΝΔ για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες
«Εμείς θα διαφυλάξουμε το κύρος των θεσμών και τη λειτουργία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών. Αν θέλουν ένα Ε.Σ.Ρ. υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν Υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νικόλαος Δένδιας δήλωσαν χθες ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. και εργάζεται γι' αυτό εντός του Συνταγματικού πλαισίου και έθεσαν τρεις όρους για τη συγκρότηση του ΕΣΡ:
1. «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ».
2. «Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό - φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία».
3.«Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ' ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε χθες τη στάση της ΝΔ: «έγινε σαφές από τη συνέντευξη της ΝΔ για το ΕΣΡ, πως αν και «απορούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ", υιοθετούν ουσιαστικά τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Τους αναγκάζουμε τόσο αυτούς, όσο και τους ΣΥΡΙΖΑ./ΑΝΕΛ, σε αναδίπλωση.
Σημαντικό είναι και το ζήτημα, πως ενώ δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις του κ. Παππά, δείχνουν εμπιστοσύνη στο alter ego του, τον κ. Τσίπρα!!!
Αν δεν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, μάλλον έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και «βλέπουν» διαφορές Παππά-Τσίπρα.
Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ.Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ.
Το Ποτάμι
Πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, και ένα από τα θέματα που αναμένεται να την απασχολήσουν είναι και το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος, δεν αποκλείεται ωστόσο να στηρίξει μια νέα ενωτική πρόταση στην περίπτωση που αυτή παρουσιαστεί από τον Νίκο Βούτση στη σημερινή Διάσκεψη και βρει σύμφωνη και τη ΝΔ, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή.
Η Ένωση Κεντρώων
«Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Διαφορετικά, η νέα διάσκεψη των προέδρων που προγραμματίζεται για την Πέμπτη δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιηθεί. Το Σύνταγμα αξιώνει 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Μια φορά, ας υποχωρήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση. Δεν είναι ήττα της, όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι της να το θεωρούν. Η συναίνεση ακόμη και όταν δεν συμφέρει κάποιον συνιστά πρόοδο για τη χώρα και προοιωνίζει ότι το πολιτικό σύστημα αίρεται στο ύψος των ευθυνών του. Στο νέο ΕΣΡ να δοθούν εντολές μέσα σε ένα δίμηνο να έχει κάνει την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας, συμφωνημένου του κόστους ανά άδεια και των προϋποθέσεων που οφείλει να εκπληρώνει κάθε αδειούχος σταθμός» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.