Η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 16,6%
Έντονα ανοδικές τάσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας έφερε ο περασμένος Σεπτέμβριος, σε βαθμό μάλιστα που να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των πιέσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σε ανακοίνωση του ΠΣΕ χαρακτηρίζεται εκρηκτική η άνοδος και σύμφωνα με τα στοιχεία η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 16,6% (στα 2,35 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2015). Όπως σημειώνεται, πέρα από τη συμβολή στην αύξηση της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, η ενίσχυση των μεγεθών των εξαγωγών προέρχονται από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, καθώς η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 177,6 εκατ. ευρώ ή κατά 12%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 3,7% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 18,56 δισ. ευρώ, από 19,28 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο οκτάμηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 6,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα σε επίπεδο εξαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή, καθώς στο εννεάμηνο του έτους καταγράφεται πλέον αύξηση 1% (ή κατά 131,5 εκατ. ευρώ), σε σχέση με πέρυσι. Στο οκτάμηνο του έτους η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή υποχωρούσε κατά 0,5%.
Κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 11,6%, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ενισχύθηκαν κατά 23,3%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ αυξήθηκε στο 54,9% έναντι 45,1% των τρίτων χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 12,2% και προς τρίτες χώρες κατά 11,7%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ εκτοξεύθηκε στο 77,5%, έναντι ποσοστού 22,5% των τρίτων χωρών.
Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 0,9% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 9,4% προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 4,1%, ενώ στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-5,4%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται στα επίπεδα του 68,8% (έναντι ποσοστού 31,2% των Τρίτων Χωρών).
Για πρώτη φορά την τελευταία διετία όλοι οι κλάδοι εμφανίζουν θετικά πρόσημα, με την πλειοψηφία τους να καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου. Εκτός των πετρελαιοειδών (+28,5%), ξεχωρίζουν οι επιδόσεις των μηχανημάτων (+25,5%) και των πρώτων υλών (+23,7%). Μικρότερη είναι η άνοδος των χημικών προϊόντων (+6,1%), που παραδοσιακά κινούνται σε μικρότερα εύρη τιμών, αλλά και των βιομηχανικών προϊόντων (+6,3%), που όμως τους προηγούμενους μήνες δέχονταν ισχυρές πιέσεις.
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που είχαν δεχθεί οι ελληνικές εξαγωγές τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι εξετάζοντας τα στοιχεία σε επίπεδο εννεαμήνου, οι 6 στους 10 κλάδους καταγράφουν ακόμη απώλειες. Οι κλάδοι των τροφίμων και των ποτών-καπνού παραμένουν πρωταγωνιστές, ενώ διατηρείται δυναμική που έχουν αναπτύξει οι κλάδοι μηχανημάτων και διάφορων βιομηχανικών προϊόντων. Στον αντίποδα, μπορεί ο περασμένος Σεπτέμβριος να συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, αλλά δεν κατόρθωσε να εξαλείψει τα αρνητικά πρόσημα στους υπόλοιπους κλάδους.
Η αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των εισαγωγών, που σε επίπεδο συνολικής αξίας κατέγραψαν άνοδο κατά 4,2% (στα 3,71 δισ. ευρώ από 3,56 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 3,4%, ή κατά 94,3 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται οριακά αυξημένες κατά 0,5% (στα 32,06 δισ. ευρώ έναντι 31,89 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, λόγω κυρίως των εισαγωγών πλοίων τους προηγούμενους μήνες, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,8% (ή κατά 2,3 δισ. ευρώ περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις εξαγωγών/εισαγωγών του περασμένου Σεπτεμβρίου, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο εννεάμηνο του 2016 συνέχισε να κινείται ανοδικά με ρυθμούς της τάξης του 7,1% προς τα 13,5 δισ. ευρώ (από τα 12,61 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2015). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, αλλά συμπεριλαμβανομένης της αξίας των πλοίων, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 21,7% ή κατά 2,18 δισ. ευρώ.