"Καραμπόλες", γράψε-σβήσε και πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου
Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, καθώς το αργότερο το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ήδη οι πληροφορίες που διαρρέουν για τη σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου δίνουν μία πρώτη εικόνα για τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν, αλλά και γι' αυτά που θα αποτελέσουν παρελθόν από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, οι υπουργοί που θεωρούνται “σίγουροι” για παραμονή στο πόστο τους είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στο υπουργείο Οικονομικών (ελέω διαπραγμάτευσης), ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Χρήστος Σπίρτζης στο υπουργείο Υποδομών, καθώς και ο Γιάννης Δραγασάκης στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αμετακίνητος θα παραμείνει λογικά και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Λιγότερο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά στον Νίκο Φίλη, που φέρεται να μη θέλει να φύγει από το υπουργείο Παιδείας. Ένα πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει στο πόστο του, αλλά να μην έχει πλέον την αρμοδιότητα των θεμάτων της Εκκλησίας, μετά την αντιπαράθεσή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τα θέματα αυτά πιθανόν να μεταφερθούν στο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Γιάννη Αμανατίδη.
Ωστόσο, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ο Νίκος Φίλης οδηγείται στην πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς επιμένει πως ή θα μείνει στο υπουργείο Παιδείας, ή θα αποχωρήσει εντελώς από το υπουργικό συμβούλιο.
Άγνωστο παραμένει επίσης τι ακριβώς θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Η παραμονή του στην κυβέρνηση είναι δεδομένη, ωστόσο δεν είναι σαφές σε ποιο πόστο θα υπηρετήσει αυτή τη φορά, αν και εκτός απροόπτου θα παραμεόνει αρμόδιος για τα ΜΜΕ.
Αντίθετα, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι αποχωρήσεις του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Θοδωρή Δρίτσα από το υπουργείο Ναυτιλίας, του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το υπουργείο Εσωτερικών, του Αριστείδη Μπαλτά από το υπουργείο Πολιτισμού και του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίζεται πάντως ως υποψήφιος για το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Εσωτερικών – μεταξύ τους και αυτό της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, τη θέση της οποίας εκτός απροόπτου θα πάρει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Τέρενς Κουίκ αναμένεται να αλλάξει υπουργείο, ενώ είναι πιθανό να υπουργοποιηθεί ξανά (μετά τη... μονοήμερη θητεία του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στα νέα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ και το όνομα της Λούκας Κατσέλη παίζει πολύ δυνατά, μετά την παραίτησή της από την Εθνική Τράπεζα.
Μυστήριο παραμένει το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, με δεδομένο ότι ο νυν υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα μεταπηδήσει πιθανότατα στο υπουργείο Ενέργειας. Ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί.
Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραμείνει ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ αντίθετα μάλλον δεν θα συνεχιστεί η θητεία του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν εξάλλου ότι για υφυπουργός Αθλητισμού, στη θέση του Σταύρου Κοντονή, προορίζεται ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης.