Τα νέα σενάρια για τον ανασχηματισμό: Οι “καραμπόλες” στα υπουργεία

Προς το υπουργείο Υγείας οδεύει η Όλγα Γεροβασίλη - Ως νέος υπουργός Ενέργειας εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς, μόνο όμως αν έχει ολοκληρωθεί μη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ

Θέμα χρόνου θεωρείται ο ανασχηματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα και ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια και η ονοματολογία γύρω από την επικείμενη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου πέρασαν από την Ηρώδου Αττικού καθώς ο πρωθυπουργός σε γενικές γραμμές έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νέες υπουργικές δομές. Αυτό που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ωστόσο, είναι οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής.

Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να γίνει πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή καθώς  όπως όλα δείχνουν ο Τσίπρας δεν θα περιμένει την απόφαση για συγκρότηση νέου ΕΣΡ καθώς η νέα Διάσκεψη των Προέδρων δεν αποκλείεται να μεταφερθεί την προσεχή Δεύτερα.

Σημείο αναφοράς του ανασχηματισμού -πέρα του δομικού χαρακτήρα του-  είναι η προώθηση νέων προσώπων , της γενιάς των 40αρηδων, σε νευραλγικά χαρτοφυλάκια του υπουργικού συμβουλίου.

Ποιοι ράβουν υπουργικό κοστούμι

Σύμφωνα με τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Βίτσα, εφόσον φύγει από το υπουργείο Άμυνας.

Από το υπουργείο Εσωτερικών φεύγει η Διοικητική Ανασυγκρότηση και γίνεται αυτόνομο υπουργείο, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να θεωρείται φαβορί για τη θέση.

Διαβάστε αναλυτικά: Τα νέα υπουργεία που φέρνει ο ανασχηματισμός

Χωρίζει το Περιβάλλον από την Ενέργεια και ως νέος υπουργός Ενέργειας δεν αποκλείεται να ορκιστεί ο Νίκος Παππάς. Μόνο όμως αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι να γίνει ανασχηματισμός η διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Προς το υπουργείο Υγείας οδεύει η Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Star.

Ξανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού με επικρατέστερο σενάριο την παραμονή της Έλενας Κουντουρά, ενώ αναβαθμίζεται σε υπουργείο η γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής με κάποιον τεχνοκράτη υπουργό.

Επίσης αλλάζει χέρια το κομμάτι των Μεταφορών και από τον Χρήστο Σπίρζτη, που αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, πάει στο Ναυτιλίας όπου φαίνεται να απομακρύνεται ο Θοδωρής Δρίτσας.