Παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου

Παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου

Μηνύματα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων ακόμη και από τον μουσουλμανικό κόσμο για την εκδημία του «πάπα των φτωχών»

Θλίψη σε όλον τον πλανήτη και συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, του πάπα Φραγκίσκου.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε επίσημα ο προσωρινός διοικητής του Βατικανού, καρδινάλιος Γιόζεφ Φάρελ, ο οποίος ανέφερε σε γραπτή του δήλωση: «Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός. Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του. Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και οικουμενική αγάπη. Ειδικά υπέρ των φτωχότερων και περιθωριοποιημένων. Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του, πραγματικού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του πάπα Φραγκίσκου στην πλήρη ελέους αγάπη του Θεού».

O πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αγκοστίνο Τζεμέλι» της Ρώμης πριν από τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη και είχε εισαχθεί σ' αυτή την καθολική πολυκλινική, όπου παρέμεινε επί 38 ημέρες, εξαιτίας διπλής πνευμονίας και πολυμικροβιακής λοίμωξης. Μετά την επιστροφή του στο Βατικανό στις 23 Μαρτίου, ο Φραγκίσκος έκανε καθημερινές ασκήσεις για την αναπνοή, την ανάκτηση κινητικής ικανότητας, όπως και για την εκφορά του λόγου. Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι, αλλά του είχαν συστήσει δυο μήνες ανάρρωσης.

Ο Αργεντινός πάπας, κατά τον τελευταίο μήνα παραμονής του στο Βατικανό, είχε σύντομη συνάντηση με το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας και χθες Κυριακή του Πάσχα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς. Ο Φραγκίσκος θέλησε παράλληλα να επιθεωρήσει τα έργα συντήρησης στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου, να μεταβεί στην καθολική βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε, αφιερωμένη στην Παρθένο, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη είχε συναντηθεί με εβδομήντα φυλακισμένους στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρώμης «Ρετζίνα Τσέλι».

Κατά την λήξη της χθεσινής λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ο Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη της εκκλησίας, ευχήθηκε καλό Πάσχα και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το ανοικτό τζιπ του, το Papamobile. Πολλοί πιστοί και σχολιαστές είχαν όμως προσέξει, ότι ο «πάπας των φτωχών» ήταν πολύ αδύναμος και καταβεβλημένος.

Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ χτύπησαν 88 φορές

Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ ήχησαν 88 φορές στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα τιμώντας τον πάπα Φραγκίσκο. «88 κτυπήματα για 88 χρόνια ζωής...θα ακολουθήσει ομοβροντία από όλες τις καμπάνες του καθεδρικού ναού», εξήγησε η υπηρεσία της Παναγίας των Παρισίων. Θα ακολουθήσει μεσημεριανή, απογευματινή λειτουργία και εσπερινή προσευχή προς τιμήν του πάπα Φραγκίσκου.

Ο πάπας Φραγκίσκος «κάλεσε την ανθρωπότητα να πιστέψει στην αδελφοσύνη, στηριζόμενος στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και να υπολογίσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των φτωχών», ανακοίνωσε η Σύνοδος των Επισκόπων της Γαλλίας. Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε το σημάδι του στην ποιμαντική πρακτική της εκκλησίας με τους απλούς και προσηνείς του τρόπους», υπενθύμισε ο καρδινάλιος Ερίκ ντε Μπουλέν Μποφόρ, πρόεδρος της Συνόδου.

Απέναντι στην οικολογική κρίση, ο πρώτος λατινοαμερικανός πάπας απηύθυνε έκκληση για την φροντίδα της κοινής μας εστίας, συνεχίζει ο καρδινάλιος στην ανακοίνωση και υπενθυμίζει την συγκινητική του έκκληση προς την Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην χάσουν την ψυχή τους κλείνοντας την πόρτα τους στους μετανάστες.

Μηνύματα ηγετών κρατών και κυβερνήσεων

«Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος ποιμένας, ο θάνατός του μας θλίβει βαθιά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. «Είχα το προνόμιο να επωφεληθώ της φιλίας του, των συμβουλών του και της διδασκαλίας του, που δεν έλειψαν ποτέ, ούτε καν στις στιγμές της δοκιμασίας και του πόνου του», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πάπα, έναν άνθρωπο που ήταν πάντα «στο πλευρό των πιο ευάλωτων», και απηύθυνε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια στους καθολικούς ολόκληρου του κόσμου». Ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαγιότ, προέβαλε «την κλήση ενός ανθρώπου που σε όλη τη ζωή του έδωσε μάχη για περισσότερη δικαιοσύνη και για μια ορισμένη ιδέα της ανθρωπότητας, μιας αδελφικής ανθρωπότητας». Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «τη μεγάλη οδύνη της Γαλλίας και όλου του πλανήτη» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα σε ηλικία 88 ετών. «Σ' αυτούς τους καιρούς του πολέμου και της αγριότητας, είχε αισθήματα για τον άλλο, για τον πιο ευάλωτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε στον Κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων, Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκφράζω την βαθιά θλίψη μου σε εσάς, τα μέλη του Κολεγίου των Καρδιναλίων και σε όλα τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας. Ιδιαίτερα οι καθολικοί, αλλά και - με οικουμενική αλληλεγγύη - πολλοί προτεστάντες εδώ στην Γερμανία, θρηνούν μαζί μου την απώλεια ενός σημαντικού Πάπα και του άμεσου διαδόχου του γερμανικής καταγωγής Βενέδικτου ΙΣΤ΄», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊνμάιερ και περιγράφει τον αποβιώσαντα Πάπα Φραγκίσκο ως «λαμπρό σημάδι ελπίδας» και «άνθρωπο της ειρήνης».

«Η σεμνότητά του, ο αυθορμητισμός και το χιούμορ του, αλλά πάνω απ' όλα η απτή βαθιά του πίστη, άγγιξαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - και τους έδωσαν υποστήριξη, δύναμη και καθοδήγηση. Από την πρώτη του μέρα ως Πάπας, είχε καταστήσει σαφές ότι ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους, καθώς και για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες. Πολλοί που ένιωθαν ξεχασμένοι ένιωσαν να τους ακούει, να τους βλέπει και να τους κατανοεί ο Πάπας», σημειώνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου και χαιρέτισε τη στράτευσή του «υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πιο ευάλωτων», σε μήνυμά του στο Χ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Ο αργεντινός ποντίφικας άφησε «μια βαθιά κληρονομιά. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν απ' όλες τις πλευρές ένας άνθρωπος του λαού, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο X ο ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σκόοφ. «Η παγκόσμια Καθολική κοινότητα αποχαιρετά έναν ηγέτη ο οποίος αναγνώρισε τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και προσέλκυσε την προσοχή σ' αυτά. Με τον νηφάλιο τρόπο ζωής του, τις πράξεις υπηρεσίας και συμπόνιας, ο πάπας Φραγκίσκος ήταν πρότυπο για πολλούς -τόσο Καθολικούς όσο και μη Καθολικούς. Τον θυμόμαστε με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε ο Σκόοφ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν τιμά των πάπα Φραγκίσκο αποκαλώντας τον «πρωτεργάτη της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο» και υπερασπιστή των φτωχών και των κατατρεγμένων. Ο πάπας Φραγκίσκος «έγινε ο εκπρόσωπος των φτωχών, των περιθωριοποιημένων και των κατατρεγμένων», γράφει στο μήνυμά στο Χ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Υπήρξε «πρωτεργάτης της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο», προσθέτει και τονίζει «την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες» και τις εκκλήσεις για κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος και για την ειρήνη στον κόσμο.

«Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που πιστεύει στην ειρήνη, στη φιλία και στην αλληλεγγύη. Αξίες στις οποίες αφιέρωσε και τη δική του ζωή και δράση ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πάπας Φραγκίσκος «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέραν της Καθολικής Εκκλησίας, με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους πιο στερημένους», χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μου συνοδεύουν όλους αυτούς που αισθάνονται αυτή τη βαθιά απώλεια», πρόσθεσε μέσω του X η γερμανίδα αξιωματούχος, εκφράζοντας την ευχή η κληρονομιά του αργεντινού ιησουίτη «να συνεχίσει να μας καθοδηγεί όλους προς έναν πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο συμπονετικό κόσμο».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στην ρωσική ορθόδοξη και την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς και την εποικοδομητική διάδραση ανάμεσα στην Ρωσία και την Αγία Έδρα», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πούτιν.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για την τραγική είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στον Θεό, τους ανθρώπους και την εκκλησία. Ήξερε πώς να δίνει ελπίδα, να απαλύνει τον πόνο μέσα από την προσευχή και να ενθαρρύνει την ενότητα», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Προσευχήθηκε για την Ουκρανία και του Ουκρανούς. Πενθούμε μαζί με τους καθολικούς και όλους τους χριστιανούς που στράφηκαν προς τον πάπα Φραγκίσκο για πνευματική στήριξη. Αιωνία μνήμη!».

Ο Λευκός Οίκος «τίμησε» τον πάπα Φραγκίσκο με ένα σύντομο μήνυμα στο Χ: «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη». Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να συναντά τον πάπα Φραγκίσκο και του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του χθες και ο οποίος απηύθυνε σήμερα τις σκέψεις του «στα εκατομμύρια των χριστιανών στον κόσμο που τον αγαπούσαν». «Είμαι ολόκαρδα με τα εκατομμύρια των χριστιανών σε όλο τον κόσμο που τον αγαπούσαν. Ήμουν ευτυχής που τον είδα χθες, παρόλο που ήταν φανερά πολύ άρρωστος. Αλλά θα τον θυμάμαι πάντα για την ομιλία που είχε κάνει τις πολύ πρώτες ημέρες της Covid. Ήταν πραγματικά πολύ ωραία», δήλωσε μέσω του X ο Βανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτισε στον πάπα Φραγκίσκο «έναν αξιοσέβαστο ηγέτη», ο οποίος «απέδιδε σημασία στον διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες», σε μήνυμά του στο Χ. Ο Τούρκος πρόεδρος που υποδέχθηκε τον πάπα Φραγκίσκο το 2014, αναφέρθηκε επίσης στις «πρωτοβουλίες του απέναντι στις ανθρωπιστικές τραγωδίες, κυρίως την παλαιστινιακή υπόθεση και την γενοκτονία στην Γάζα».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, χαιρέτισε «τις αποτελεσματικές και διαρκείς προσπάθειες» του πάπα Φραγκίσκου «για την ειρήνη, την φιλία και την ασφάλεια» με μήνυμα στην ιστοσελίδα του. «Οι ξεκάθαρες θέσεις του για την καταδίκη της γενοκτονίας που διαπράττεται από το ισραηλινό καθεστώς στην Γάζα θα διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη του για πάντα στο πνεύμα όλων των αφυπνισμένων συνειδήσεων (...) σε όλο τον κόσμο». Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγάι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους τους χριστιανούς του κόσμου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς το χριστιανικό κόσμο και τις κοινότητές του στους Αγίους Τόπους, αναφέρει ότι ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη, της ειρήνης και της συμπόνιας, ο οποίος προώθησε τις σχέσεις με τον εβραϊκό κόσμο. «Ένας άνθρωπος βαθιάς πίστης και απεριόριστης συμπόνιας, αφιέρωσε τη ζωή του στη ενδυνάμωση των φτωχών και στην προώθηση της ειρήνης σε έναν ταραγμένο κόσμο», δήλωσε ο Χέρτσογκ για τον Φραγκίσκο. «Ελπίζω αληθινά ότι οι προσευχές του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων (από τη Γάζα) θα απαντηθούν σύντομα», έγραψε ο ισραηλινός πρόεδρος στο X.

«Έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Σήμερα χάσαμε έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος «είχε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και είχε επιτρέψει να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο Βατικανό».

Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου «αποτελεί μεγάλη απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο, διότι υπήρξε μία φωνή της ειρήνης, της αγάπης, της συμπόνιας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Ο πάπας υπήρξε μία παγκόσμια προσωπικότητα εξαιρετικού χαρακτήρα «που εργαζόταν ακούραστα για να προωθήσει την ανοχή και να ενθαρρύνει τον διάλογο...ήταν πρωτεργάτης της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπερασπιζόμενος τα νόμιμα δικαιώματα και καλώντας για τον τερματισμό της σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.