Δύο χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος
Ο βιασμός χρησιμοποιείται συστηματικά ως όπλο πολέμου στο Σουδάν, κατήγγειλε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα.
«Έχουμε δει αύξηση 288% της ζήτησης σωτήριας υποστήριξης για επιζήσασες βιασμού και σεξουαλικής βίας. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τη συστηματική χρήση του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου», δήλωσε η Άννα Μουταβάτι, περιφερειακή διευθύντρια της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από το Πορτ Σουδάν.
«Τα σώματα των γυναικών έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης», πρόσθεσε, χωρίς να πει ποια πλευρά της σύρραξης που μαίνεται στο Σουδάν ευθύνεται.
Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ξέσπασε στις 15 Απριλίου του 2023, συντρίβοντας τις ελπίδες για μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση της χώρας.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει καταστρέψει περιοχές όπως το Νταρφούρ, όπου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης πολεμούν για να κρατήσουν το προπύργιό τους αυτό υπό τον έλεγχό τους εν μέσω προελάσεων του στρατού στο Χαρτούμ.
«Πρόκειται μόνον για την κορυφή του παγόβουνου, δεν το λένε όλες, επειδή υπάρχει ντροπή και ενοχοποίηση που επιβαρύνει κάθε γυναίκα που έχει βιαστεί και βιαστεί ομαδικά», πρόσθεσε.
Αποστολή του ΟΗΕ για την εξακρίβωση της αλήθειας χαρακτήρισε πέρυσι «απίστευτα» τα επίπεδα σεξουαλικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού παιδιών στο Σουδάν. Στις περισσότερες γνωστές περιπτώσεις εγκλήματα αυτού του είδους διαπράχθηκαν από τους παραστρατιωτικούς και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επισήμανε ωστόσο ότι είναι πιο δύσκολο να αναφερθούν στις περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό.
Εκπρόσωπος άλλης υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι συνάντησε γυναίκες στο Χαρτούμ, οι οποίες του είπαν ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική επίθεση ενώπιον των συζύγων τους που ήταν τραυματισμένοι και των παιδιών τους που ούρλιαζαν.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που είδα γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ρεφάατ, επικεφαλής της αποστολής στο Σουδάν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η Βρετανία συνδιοργανώνει σήμερα στο Λονδίνο διάσκεψη που έχει στόχο να βελτιωθεί ο συντονισμός της διεθνούς ανταπόκρισης στην κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν επέκρινε την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας στις συνομιλίες στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να έχει προσκληθεί το Σουδάν.