Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε, η προπαγάνδα περί “αρεστών” στην κυβέρνηση κατέρρευσε, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας
“Να το ξανασκεφτεί η Νέα Δημοκρατία” όσον αφορά στη στάση της απέναντι στη συγκρότηση του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου πρότεινε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Διεμήνυσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ευρείας συναίνεσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα ευρύτερο συναινετικό πεδίο, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο κ. Παππάς σχολίασε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να είχε συγκροτηθεί ήδη το ΕΣΡ και να είχε αναλάβει αυτό τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, σημειώνοντας πως αντ' αυτού έχει βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο των επικρίσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία κρίνει πως από τις 16 Οκτωβρίου του 2015 και μετά η παλιά σύνθεση του ΕΣΡ δεν θα ήταν νόμιμη, και επομένως ο όποιος διαγωνισμός θα διεξαγόταν υπό αυτήν τη σύνθεση θα ακυρωνόταν. “Έπρεπε να τηρήσουμε τον νόμο, να πάμε σε νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ”, δήλωσε.
Αναφορικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι αυτός δίνει τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ σε σχέση με τους παλιότερους νόμους, ενώ αναφέρθηκε στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, υπουργό Επικρατείας επί κυβέρνησης Καραμανλή, στη θητεία του οποίο, όπως σχολίασε, ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ήταν στο επίπεδο της υπουργικής απόφασης, ούτε καν της απόφασης της Βουλής, όπως σήμερα.
Για τον επίμαχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε πως ο διαγωνισμός έγινε, η προπαγάνδα περί “αρεστών” στην κυβέρνηση κατέρρευσε και το τίμημα είναι πολύ υψηλό (ήδη έχουν εισπραχθεί σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, όπως επεσήμανε) και πρέπει πλέον να προχωρήσουμε παρακάτω.
Όσον αφορά την τηλεοπτική πραγματικότητα όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, τη χαρακτήρισε “παράνομη και αντισυνταγματική”, με απασχόληση που έβαινε μειούμενη και χρέη που συνεχώς διογκώνονταν, υποστηρίζοντας πως με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν, ενώ επέμεινε στη θέση του περί “αεροπειρατείας” που συντελέσθη, με ευθύνη τόσο των καναλιών, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε διαγωνισμό επί των ημερών της.
Καταφέρθηκε εξάλλου κατά των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν, υποστηρίζοντας πως ο λόγος που οι εργαζόμενοι στους σταθμούς αυτούς κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι δεν είναι λόγω του διαγωνισμού, αλλά εξαιτίας των επιχειρηματικών επιλογών των καναλαρχών, σημειώνοντας πως κάποιοι επιχειρηματίες επέλεξαν να μην είναι υπερθεματιστές.