Γκουτέρες: Μεγάλες προκλήσεις για το νέο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τον “λίγο” Μπαν

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το διορισμό του

Κι επίσημα, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και διάδοχος του Μπαν Κι Μουν.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα το απόγευμα και τυπικά τον διορισμό του Πορτογάλου.

Ο Γκουτέρες είναι πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην αρχηγό κράτους που αναλαμβάνει τη θέση του ΓΓ στην ιστορία του ΟΗΕ. 

Μεγάλες οι προσδοκίες από τον Πορτογάλο μετά τον «ευγενικό αλλά λίγο» Μπαν Κι Μουν

Ο Γκουτέρες αναμένεται να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία σήμερα, μετά την εκλογή του. Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα στεγαστεί στα προσωρινά του γραφεία που βρίσκονται απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι προσδοκίες από τον 67χρονο, πολύγλωσσο Πορτογάλο, είναι πάρα πολλές. Εκτός από την ιδιαίτερα κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία με τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές και τον πόλεμο στη Συρία στην πιο καταστροφική του καμπή, ο Γκουτέρες διαδέχεται έναν ΓΓ, τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος φαίνεται πως καθόλου δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της θέσης του.

«Όλος ο κόσμος είναι πολύ ευγενικός με τον Μπαν, όμως ας είμαστε ειλικρινείς (...) όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν ήταν ένας ισχυρός Γενικός Γραμματέας, ούτε σε ό, τι αφορά την εξωτερική ηγεσία ούτε στο εσωτερικό του οργανισμού», σχολιάζει πηγή από το εσωτερικό Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που όμως ζήτησε να μην κατονομαστεί. Όσο για τον Γκουτέρες, «δεν λέω ότι θα έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, όμως πιστεύω ότι θα κάνει τα πάντα ώστε ο Γενικός Γραμματέας να έχει κεντρικό ρόλο στα θέματα αυτά», προσθέτει η ίδια πηγή.

«Ο ΟΗΕ προικίζεται με τον καλύτερο δυνατό τιμονιέρη σε αυτή την ταραγμένη περίοδο: ένας ηγέτης ικανός να καθορίσει μια πορεία και να συσπειρώσει, ένας μεγάλος επαγγελματίας ικανός να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει, ένας ανθρωπιστής προικισμένος με μια πραγματική ηθική πυξίδα», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

«Είναι ικανός ταυτόχρονα να ασκήσει ηγεσία, έχει όραμα, έμπνευση, είναι σε θέση να δώσει μια κατεύθυνση όμως επίσης ικανός να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα (του ΟΗΕ)», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής Μάθιου Ράικροφτ.

Από την περασμένη βδομάδα οπότε φάνηκε ότι πλέον εκείνος θα είναι ο επόμενος ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο Γκουτέρες δεσμεύτηκε με δηλώσεις του να «υπηρετήσει τους πιο αδύναμους, όπως τα θύματα των συγκρούσεων και της τρομοκρατίας».

Επίσης, όπως είπε, ευελπιστεί να αναλάβει ουσιαστικά δράση και πριν την τυπική "στέψη" του. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο γρήγορος διορισμός του θα είναι «σύμβολο της ικανότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας να δρα με ενότητα και ομοφωνία, ώστε να μπορεί να απαντά άμεσα στις φοβερές προκλήσεις της εποχής μας».

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Γκουτέρες

Με κορυφαία ίσως την κρίση στη Συρία και τη μείζονα κρίση του προσφυγικού, ιδίως στην ήπειρό του, την Ευρώπη, ο Γκουτέρες θα έχει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες που συναντούν πλέον πολλές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κυανόκρανοι έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον παιδιών αλλά και το Νότιο Σουδάν που έχει βυθιστεί σε ένα αιματηρό εμφύλιο.