Το δικαστήριο αυτή την ώρα βρίσκεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφανθεί για το αν θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν ο πατέρας της Άννυ Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας και ο φίλος του Ναζίφ Αχμέντοβ γνωστός ως Νικολάι, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για την δολοφονία και τον τεμαχισμό του 4χρονου κοριτσιού.
Το Δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάνθηκε πως οι δυο κατηγορούμενοι από κοινού διέπραξαν τα αδίκηματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού χωρίς τη συμμετοχή αγνώστου δράστη.
Ένοχη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο κρίθηκε και η μητέρα της Άννυ, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δυο ένορκοι είχαν την άποψη πως η κατηγορούμενη έπρεπε να κηρυχθεί αθώα. Οι δικαστές ομόφωνα απάλλαξαν την γυναίκα για το αδίκημα της ψευδορκίας.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό απορρίπτοντας όλα τα σχετικά αιτήματα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο Σάββας και ο Νικολάι απειλούνται με ισόβια κάθειρξη.
Η εισαγγελική πρόταση
Η εισαγγελέας Μαρια Δημητριάδου οταν κλήθηκε να προτείνει επι των ποινών, εισηγήθηκε να επιβληθεί στο Σάββα ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία , φυλάκιση 2 ετών για την περιύβριση νεκρού, 2 χρονια γαι παράνομη οπλοχρησία και 15 μήνες για το αδικημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.
Τις ίδιες ποινές πρότεινε η εισαγγελέας και για τον συγκατηγορουμενο του Νικολάι.
Για την μητέρα της Άννυ η εισαγγελέας προτείνε την ποινή των 6 ετών για το αδικημα της κακουργηματικής έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο "Είναι η ελάχιστη που προβλέπεται " είπε προς το δικαστήριο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα δεν ζήτησε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Αντίθετα, η υπεράσπιση του Νικολάι ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της έμπρακτης μεταμέλειας γιατί,όπως είπε, "βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκληματος". Η εισαγγελέας, ωστόσο, πρότεινε να μην αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό χαρακτηρίζοντας του "αμετανόητους ψυχρούς και ψύχραιμους".
"Και οι δυο εκδίδονται επί χρήμασι με ομόφυλους τους και δεν ασκησαν ποτέ ένα επάγγελμα στη ζωή τους. Πως να προτείνω το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου; Να πω οτι ασκούσαν έργο προσφοράς; Ειναι αμετανόητοι, ψυχροί, ψύχραιμοι και εκτέλεσαν ψυχρά την πράξη" επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός.
Ένοχος κρίθηκε από το δικαστήριο για ψευδορκία και ο ηλικιωμένος ο οποίος είχε φιλοξενήσει τους γονεις της Άννυ.
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή της μητέρα της 4χρονης για την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος. «Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για τον τρόπο ζωής της ή ότι δεν ήταν τέλεια μητέρα αλλά το γεγονός ήταν πως άφησε το παιδί με τον βιολογικό του πατέρα ο οποίος ουδέποτε υπήρξε βίαιος...» είπε η εισαγγελική λειτουργός και ζήτησε να κηρυχθεί η γυναίκα ένοχη, μόνο, για το πλημμέλημα της ψευδορκία.
Οι αφηγήσεις όσων προηγήθηκαν του εγκλήματος αλλά και τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα που διαδραματίστηκαν στο διαμέρισμα – σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα πολλές φορές «πάγωσαν» το ακροατήριο αφού πρόκειται για μια υπόθεση που δεν χωρά ανθρώπινος νους.
Ο πατέρας της Άννυ Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας, παρότι αρνήθηκε πως τη σκότωσε ομολόγησε ότι την τεμάχισε για να εξαφανίσει κάθε ίχνος της. Μάλιστα, κατονόμασε τον συγκατηγορούμενο του Ναζίφ Αχμέντοβ γνωστό ή Νικολάι ως τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το σχέδιο του τεμαχισμού κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ισχυριζόμενος πως ήταν εκείνος που ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων και ο Σάββας τον εμπλέκει για να τον εκδικηθεί.
Η εισαγγελική λειτουργός σε μια αγόρευση καταπέλτη ζήτησε την ενοχή και των δυο κατηγορουμένων τους οποίους χαρακτήρισε «αδίστακτους» και «ψυχρούς εκτελεστές» κάνοντας λόγο για μια φρικιαστική υπόθεση μοναδική στα παγκόσμια χρονικά.