Κινδυνεύουν τα εκτρεφόμενα πουλερικά στην περιοχή
Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή των Πρεσπών, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνους.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντολόγο – Ορνιθολόγο Τομέα Ερευνάς και Προστασίας Εταιρίας Πρεσπών, Όλγα Αλεξάνδρου, δέκα αργυροπελεκάνοι βρέθηκαν νεκροί στη Μικρή Πρέσπα και τη λίμνη Χειμαδίτιδα, καθώς μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1), ενώ αυξημένος είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε εκτρεφόμενα πουλερικά. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συμβουλεύουν τους κατοίκους να τα έχουν περιφραγμένα σε κλειστούς χώρους, για να μην έρχονται σε επαφή με άλλα πουλιά.
Το 2022 είχαν πεθάνει 2.000 πουλιά από τη νόσο, με αποτέλεσμα να χαθεί το 60% της αποικίας της Μικρής Πρέσπας. Εν τω μεταξύ, μία πρωτοποριακή διεθνής συνεργασία ξεκινά, με στόχο την προστασία του εμβληματικού Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στην Ευρώπη και την Ασία. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα έχει στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής του διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση του Αργυροπελεκάνου, ενός από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους κατοίκους των υγροτόπων.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) με τη συνεργασία της ΕΠΠ θα συγκροτήσει μια διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων και κρατικών αξιωματούχων, υπό την εποπτεία της AEWA. 17 χώρες που φιλοξενούν Αργυροπελεκάνους αναμένεται να συμμετάσχουν στη διεθνή αυτή προσπάθεια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της πρωτοβουλίας για το είδος.
Η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των δράσεων προστασίας και διατήρησης, καθώς είναι η τρίτη σημαντικότερη χώρα στον κόσμο για το είδος και φιλοξενεί στην λίμνη Μικρή Πρέσπα μία από τις μεγαλύτερες αποικίες του.